Галерия

Президентът на ФИФА Джани Инфантино излезе с официално изявление във връзка с пандемията, която замрази спорта в световен мащаб. Той свика видеоконференция със страните-членки за днес. 

"Светът е изправен пред безпрецедентно здравно предизвикателство и е очевидно, че се нуждаем от мерки за справянето с него.

ФИФА е в постоянна връзка със страните-членки и заявява, че здравето е на първо място. В тази връзка ФИФА получи запитване от УЕФА и КОНМЕБОЛ за отлагане на Евро 2020 и Копа Америка за 2021 година.

Трябва да се напомни, че спортните и икономическите интереси на тези събития са от изключителна важност. С цел намиране на балансирано решение за доброто на футбола и защитата на интересите на всички заинтересовани страни свиках конференция между Бюрото на съвета, за да обсъдим стъпките колективно. Утре (б.р. - днес) по време на конферентния разговор ще предложа следните стъпки:

- приемане на отлагането на Евро 2020 и Копа Америка за юни/юли 2021 година;
- да се вземе решение на следващ етап, когато има по-голяма яснота, за бъдещето на следващото Световно клубно първенство;
- да се обсъди въздействието на тези промени върху календара на отделните федерации, сдружения, страни-членки и други заинтересовани страни.

Междувременно ФИФА е в състояние да предложи проактивни мерки, насочени конкретно към справянето с коронавируса. Аз лично ще предложа:

- пряка финансова помощ от ФИФА в размер на 10 милиона щатски долара към Световната здравна организация за справяне с COVID-19;
- обсъждане възможността за създаване на глобален фонд за футболна взаимопомощ;
- фонд за подпомагане на всички футболни първенства, засегнати от кризата.

ФИФА ще държи постоянна връзка с всички страни-членки по време на този ужасен период. Ще покажем колективен дух, сила и по-добра подготовка за бъдещето. Това е целта на ФИФА", заяви Инфантино, цитиран от Фокус.