Напук на пандемията от COVID-19 днес футболният сезон в Беларус започна с мач между Енергетик БГУ Минск и БАТЕ Борисов, изгледан на живо от няколкостотин души. По-рано турският спортен министър обяви, че спира местното футболно първенство, с което бе сложен временен край на всякакъв футбол в Европа, с едно изключение – Беларус.

Енергетик записа победа над БАТЕ с 3:1, а президентът на местната Футболна федерация Владимир Базанов заяви пред официалния сайт на организацията, че не вижда причина да се отлага старта на кампанията при “едва” 51 случая на заразени с новия коронавирус. “Защо да не започваме първенството? Да не би страната да е в извънредно положение? Не се намираме в критична ситуация, така че решихме да започнем шампионата по график”, каза Базанов.

Той допълни, че не вижда смисъл да забранява на феновете да посещават стадионите. “Да, много мачове в Европа се изиграха пред празни трибуни. Но тогава много фенове се събират пред стадиона, така че няма смисъл. Ако сте следили внимателно последния сезон, знаете, че аз посещавам мачовете редовно. Планирам да гледам три срещи от първия кръг”, допълни Базанов.

В другия мач от деня Торпедо Жолино победи Шахтьор Солигорск с 1:0 като гост. В следващите три дни ще се изиграят по два мача от елита на Беларус. /БГНЕС