Асоциацията на професионалните играчи (ПФА) във Висшата лига постави под въпрос призива на лигата за 30%-во намаление на заплатите заради кризата с COVID-19, казвайки, че редуцирането на месечните финансови възнаграждения ще ограничи приходите за Националната здравна служба (НХС).

Представители на футболистите на 20-те клуба от Премиършип и ръководни лица от ПФА се срещнаха с Висшата лига, за да обсъдят проблема. Клубовете се съгласиха в петък да се консултират с играчите относно евентуалното намаляване на заплатите с 30%.

Разговорите в събота не бяха определени като преговори и не се очакваше да бъде взето някакво решение, но ПФА излезе с изявление, в което поставя под въпрос логиката на позицията на Висшата лига.

„Играчите са наясно, че комбинираните данъци от техните заплати са значителен принос за финансирането на важни публични служби, които са в особено критично състояние в този момент. Намаляването на финансовите възнаграждения с 30% ще коства много на Националната здравна служба и други финансирани от правителството услуги“.

Асоциацията на професионалните играчи добави, че предложеното 30%-во намаление в рамките на 12-месечен период ще се равнява на над 500 млн. паунда в редуцирани заплати и загуби от данъци за над 200 млн. за правителството.

„Какъв ефект ще има тази загуба за правителството върху НХС? Беше ли това обсъдено от Висшата лига и дали здравният министър Мат Ханкок го предвиди, когато поиска от играчите да намалят заплатите си?, запитаха от ПФА в изявлението.

Асоциацията, която е финансирана главно от телевизионни права, добави, че играчите обсъждат как могат да допринесат в глобалната криза.

„Всички играчи от Висшата лига искат и ще изиграят своята роля, допринасяйки значително във финансово отношение в тези безпрецедентни времена. Всички играчи от Висшата лига напълно оценяват своята роля и отговорности в обществото по време на настоящата криза. Те са загрижени за всички тези, които са уязвими и пострадали от пандемията“. /БГНЕС