Бившият капитан на Англия и Манчестър Юнайтед Уейн Руни заяви, че общественият натиск, който се оказва върху елитните футболисти да орежат заплатите си заради пандемията от COVID-19, е срамен, съобщава вестник Сънди Таймс.

Министърът на здравеопазването на Великобритания Мат Ханкок каза миналата седмица, че играчите във Висшата лига трябва да помогнат и заплатите им да бъдат орязани.

В петък пък Висшата лига предложи възнагражденията на футболистите да бъдат намалени с 30%. Асоциацията на професионалните футболисти обаче се обяви категорично против мярката.

"Ако правителството ме потърси, за да подкрепя финансово медицинските сестри или да купя апарати за дишане, ще е гордост за мен да помогна, стига да знам къде отиват парите ми. Аз обаче съм в такава позиция, че мога да дам нещо".

"Не всички играчи са в същата позиция. Защо футболистите изведнъж станаха изкупителни жертви? Това, което стана през последните няколко дни, е позор. Първо, здравният министър Мат Ханкок заяви, че заплатите на играчите в Премиър лийг трябва а бъдат орязани".

"Той трябва да информира нацията за последните новини около най-голямата криза, с която сме се сблъсквали. Защо изобщо парите на футболистите го занимават? Дали това не е отчаян опит да отклони вниманието от това как правителството се справя с пандемията?", коментира сегашният играч на Дарби Каунти.