УЕФА ще проведе видео-конферентна среща на Изпълнителния комитет следващия четвъртък, 23 април, потвърдиха от Европейската футболна централа, като ще продължат разговорите за рестартиране на футболните първенства.

Преди това, президентите на всяка една от 55-те членки-асоциации ще се срещнат идния вторник, за да обсъдят развития на домашните и континентални лиги. УЕФА ще се срещне и с Асоциацията на европейските клубове (ЕКА) и Групата на европейските лиги в сряда. Срещите могат да доведат до потвърждение за отлагането на Европейското първенство по футбол за жени година за 2022 – следвайки скорошното решение за отлагане на Европейското за мъже за 2021 – но други ключови решения са малко вероятни.

Всички водещи първенства в Европа, както и Шампионската лига и Лига Европа, бяха преустановени в средата на март, след като страните продължават да са в извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Единствената страна, в която се играе футбол, е Беларус. УЕФА остана оптимистично настроена относно перспективата за завършване на европейските сезони и работи върху възможността за игра през юли и август, ако е необходимо. Германската футболна лига (ДФЛ) също ще се срещне на 23 април, за да обсъди следващите стъпки, и е решена да приключи вътрешния шампионат, с мачове при закрити врати, до 30 юни, за да гарантира, че клубовете няма да загубят ключови приходи от телевизионни права. Повечето тимове подновиха тренировки в малки групи.

Белгия по-рано заяви намерението си да прекрати първенството си, но УЕФА отговори с предупреждение, че клубовете рискуват да бъдат изхвърлени от европейските клубни турнири през следващия сезон, ако лигите решат да обявят сезоните си за преждевременно приключени. В сряда, Шотландия обяви преждевременен край на сезона в три от лигите под Премиършип, като настоящите лидери в първенствата бяха определени и за шампиони. Решението позволява и на ръководния Борд на шотландската Висша лига да сложи край на сезона във висшия ешелон на страната, като в такъв случай за шампион ще бъде коронясан Селтик, но лигата ще изчака допълнителни препоръки от УЕФА. /БГНЕС