Бившият футболист на Барселона и Ливърпул Маурисио Пелегрино бе назначен за старши треньор на аржентинския Велес Сарсфийлд, заяви клубът в социалните мрежи, заменяйки на поста бившия защитник на Манчестър Юнайтед и Реал Мадрид Габриел Хайнце.

Маурисио Пелегрино се завръща у дома! Добре дошъл, Флако!“, споделиха от Велес на техния официален Туитър акаунт, използвайки прякора на бившия им играч. 48-годишният аржентинец Пелегрино започна професионалната си кариера като централен защитник на Велес по време на златната ера на клуба от Буенос Айрес през 90-те години, печелейки четири титли на страната и веднъж Копа Либертадорес.

Той приключи десетилетието с наем до края на сезона в Барселона, като спечели Ла Лига, преди да се присъедини към водения от Рафаел Бенитес тим на Валенсия, където стана шампион на Испания два пъти и игра в два финала на Шампионска лига. Той отново обедини сили с Бенитес в Ливърпул за шест месеца през 2005, но не взе участие в епичния триумф на „червените“ над Милан във финала на ШЛ. Той приключи състезателната си кариера през 2006 след кратък престой в Алавес – един от двата бивши клуба, в които игра като футболист, а впоследствие тренира, заедно с Валенсия.

Пелегрино пое юздите в Саутхемптън през 2017, но остана на поста си едва осем месеца, преди да уволнен, след като „светците“ се намираха на само точка над зоната на изпадащите. Освен това, той бе наставник още на испанския Леганес и местните Естуадиантес и Индепендиенте. Пелегрино подписа договор с Велес до 30 юни, 2021, като все още не е ясно кога ще встъпи в длъжност предвид пандемията от коронавирус. /БГНЕС