Първенството на най-младата балканска страна Косово върви към преждевременно приключване, макар решението да бъде официализирано в следващите няколко дни. Изпълнителният директор на Фламуртари (Прищина) Арбнор Морина говори за БТА и разказа какво се случва в местния шампионат.

Първенството на Косово е с 12 отбора, като разликата между лидера Балкани и 2-ия Дрита е 1 точка. Тимът на Фламуртари е 8-и с 28 точки.

"Вече два месеца сме без отборни тренировки. През това време играчите работят индивидуално, като всяка седмица имат различен микроцикъл на подготовка. Днес или утре трябва да се реши дали първенството ще се доиграе или моментното класиране ще бъде обявено за крайно".

"На нас ни остават 11 кръга от първенството и пет мача за Купата на страната. Това прави общо 16 дати, които трябва да се намерят, за да завърши сезона. Ако го направим, ще стане много трудно за клубовете да се организират. На първо място сезоните ще се слеят, което ще попречи на отборите да се подготвят за новия сезон".

"Вторият и също толкова важен момент касае договорите и трансферния период. Има много футболисти с договори за по една година. Ако това първенство се слее с новото в рамките на седмица или две, то целият трансферен период ще премине по време, когато се играят мачове. Реално трансферният период ще мине на терена и много футболисти могат да пострадат, каза още Морина, който е един от най-опитните треньори и ръководители в косовския футбол".

"В отборите в Косово няма нито един заразен с коронавирус футболист и това е гордостта на клубовете, че футболистите са спазвали правилата и са здрави. Разбира се, преди да се подновят отборните тренировки, всички ще минат отново тестове".

"Финансовата ситуация в Косово също не е цветуща. Всички отбори са намалили заплатите на играчите си на 50 процента, но финансирането в клубовете зависи от икономиката. Морина вярва, че когато животът се нормализира, ще има нормализиране и на футболното първенство".

"Ние, косовските клубове, получихме малка помощ от федерацията, и малка помощ от правителството. От федерацията преведоха по 350 евро на играч, а от правителството по 170 евро на футболист. Малко е, но е все е нещо."

"Отборите загубиха много от коронавируса. В Косово повечето клубове се издържат от един човек, от президента на клуба. И когато тези хора нямат бизнес, няма финансиране и за клубовете, каза  още Морина.

Във Фламуртари играе и един български футболист - централният бранител Любомир Гуцев, който се разписа в много важен двубой през пролетния дял. Най-вероятно нашият сънародник ще получи предложение за нов договор.