Френското списание "Франс Футбол" подреди 30 стадиона, на които обстановката е най-разгорещена. В Испания се чудят защо от списъка отсъстват домовете на Реал Мадрид, Барселона и Атлетико Мадрид, но все пак два стадиона от Ла Лига попадат в листата - "Сан Мамес" в Билбао и "Местая".

В класацията ги няма още "Джузепе Меаца", "Алианц Арена" и "Олд Трафорд", но за сметка на това присъстват много горещи места предимно на Балканите и в Южна Америка, където обстановката на трибуните е най-нажежена и на моменти дори ожесточена.
На челната позиция е храмът на Бока Хуниорс - "Ла Бомбонера", втори е домът на Ливърпул "Анфилд", а трети е "Сигнал Идуна Парк" на Борусия Дортмунд. В Топ 30 попадат дори някои стадиони от Северна Африка – Египет, Алжир, Тунис и Мароко, където лудостта на стадионите също не познава граници...

1. "ЛА БОМБОНЕРА"
„Хората си ипотекираха къщите, за да ни подкрепят в Япония срещу Реал Мадрид”, заяви Карлос Бианки преди финала за Междуконтиненталната купа през 2000 година. Бока Хуниорс наистина се радва на фанатична подкрепа от трибуните. Всеки мач се превръща в карнавал с жълти и сини цветове. Освен това стадионът се отличава с уникалната си архитектура. „Когато си вътре, имаш чувството, че наистина си в кутия за бомбони”, казва Бианки.
След като умрат, много фенове искат техният прах да бъде разпръснат на "Ла Бомбонера", въпреки че тази практика бе забранена от клуба преди години.

2. "АНФИЙЛД"
Барселона се убеди в магията на "Анфилд", след като загуби с 0:4 на този стадион през май 2019-а. "Когато си съперник, този стадион те кара да се чувстваш малък", признава Пеп Гуардиола. Традицията е през второто полувреме червените винаги да нападат по посока на легендарната трибуна "Коп", която не е за правостоящи от 1994-та насам, но е запазила духа и мистиката си.

3. "СИГНАЛ ИДУНА ПАРК"
За феновете на Борусия Дортмунд има два по-специални мача, които винаги стоят на особено място в календара - срещу Байерн и местния враг Шалке 04. "Жълтата стена" е символ на клуба, тя е и най-голямата туристическа атракция в Дортмунд. Самият Юрген Клоп признава, че атмосферата на бившия "Вестфаленщадион" всяка година печели на отбора между 10 и 20 точки плюс.

4. "РАЙКО МИТИЧ"
Четвъртото място в света е за стадиона на Цървена звезда, който е известен със своя безкраен и депресиращ тунел, който е покрит с агресивни графити. На всяка крачка шумът се усилва още повече, а изходът към терена е точно до трибуната с най-запалените фенове на Цървена звезда. Добре дошли в ада на "Мала Маракана", така е известен стадионът от времето, когато е събирал по 100 хиляди души.

5. "СЕЛТИК ПАРК"
Това е шотландският вариант на "Анфилд". Тук феновете посрещат играчите със същата песен, която пеят и в Мърсисайд: "Никога няма да крачиш сам". Гостуванията на Селтик в Глазгоу винаги водят до специални емоции. На всеки мач райското място, както го наричат феновете на детелините, се превръща в плейлист от песни, които никога не спират.

6. "МОНУМЕНТАЛ"
За разлика от стадиона на Бока, който е по-затворен, "Монументал" изглежда значително по-широк, има атлетическа писта и трибуните са отдалечени от терена, но за сметка на това феновете на Ривър Плейт са също толкова луди. Когато дойде дербито с Бока Хуниорс, двубоят се провежда навсякъде - по улиците, вътре във всяка къща и завършва на зеленото каре.

7. "ВОДАФОУН ПАРК"
Трудно е да се класират по колорит агитките в Истанбул, но най-нетърпимо и незабравимо е на новия стадион на Бешикташ. Емблематичен е случаят от 2017 г., когато Тимо Вернер от Лайпциг поиска смяна в 32-ата минута. Причината е, че не можа да издържи на уникалния шум. Преди това нападателят пробва да приглуши атмосферата с тапи за уши, но и това не му помогна. „Никога в живота си не съм виждал подобно нещо. Не можех да се фокусирам върху мача. Помолих за тапи за уши, но и това не ми помогна. Продължавах да не се чувствам добре”, коментира Вернер.

8. "КАРАИСКАКИС"
Както и в Турция, гръцките фенове също умеят добре да създават луда атмосфера на трибуните. Тук обаче да обичаш своя отбор преди всичко значи да мразиш враговете си. Затова Олимпиакос е най-популярен, но и най-ненавиждан. Стадион "Караискакис" в Пирея не е изключение. Насилието тормози гръцкия футбол от години, а трибуните често се превръщат в арена на безредици и побоища.

9. "САН МАМЕС"
Баската катедрала се гордее с уникалната идентичност на своя отбор, който винаги е съставен само от местни момчета. Затова връзката между Атлетик Билбао и неговите фенове е неповторима в цял свят. Старият "Сан Мамес" вече не съществува, но новият модерен дом, носещ същото име и предлагащ всички удобства, се стреми да запази поне малка част от своя чар.

10. "МАРАКАНА"
"Маракана" в Рио де Жанейро вече не се пълни много често по време на обикновените мачове. Прекалено е голям, а и скъп за повечето фенове в Бразилия. Далеч в миналото са времената, когато Фламенго и Флуминензе събират по 200 000 души, но дербитата помежду им все още не са загубили своята магия. На трибуните има танци, песни и барабани. Стадионът бие в ритъма на своя град, в който се провежда най-известният карнавал в света.
-----------
НАЙ-ГОРЕЩИТЕ СТАДИОНИ В СВЕТА СПОРЕД "ФРАНС ФУТБОЛ"
1. "Ла Бомбонера", Бока Хуниорс
2. "Анфилд", Ливърпул
3. "Сигнал Идуна Парк", Борусия Дортмунд
4. "Райко Митич", Цървена звезда
5. "Селтик Парк", Селтик
6. "Монументал", Ривър Плейт
7. "Водафоун Парк", Бешикташ
8. "Караискакис", Олимпиакос
9. "Сан Мамес", Атлетик Билбао
10. "Маракана", Фламенго и Флуминензе
11. "Тюрк Телеком", Галатасарай
12. "Де Кайп", Фейенорд
13. "Сан Паоло", Наполи
14. "Стад Велодром", Олимпик Марсилия
15. "Жофроа Гишар", Сент Етиен
16. "Интернасионал Кайро", Ал Ахли
17. „Шюкрю Сарачоглу”, Фенербахче
18. "Местая", Валенсия
19. "Тумба", ПАОК
20. "Мохамед V", Раджа Казабланка
21. "Кампеон дел Сигло", Пенярол
22. "Сейнт Джеймсис Парк", Нюкасъл
23. "Олимпико", Рома и Лацио
24. "Педро Бидегайн", Сан Лоренсо
25. "Йозеф Пилсудски", Легия Варшава
26. "Луш", Бенфика
27. "5 юли 1962", Мулудия Алжир
28. "Радес", Есперанс Тунис
29. "Парк де Пренс", ПСЖ
30. "Милернтор", Санкт Паули

Материал на "Тема спорт"