Селтик ще стартира кампанията си за историческа 10-та последователна титла на шотландската Висша лига с домакинство на Хамилтън на 2 август, стана ясно от програмата за следващия сезон.

Съставът на Нийл Ленън бе коронясан за шампион за девета поредна година през май, когато кампанията бе преждевременно прекратена заради пандемията от коронавирус.

Воденият от Стивън Джерард Рейнджърс ще се опита спре доминацията на вечния си съперник, като започва кампанията си с гостуване на Абърдийн на „Питъдри“ предишния ден. Мачовете ще се играят пред празни трибуни, а първото дерби между Селтик и Рейнджърс ще се проведе на „Селтик Парк“ в средата на октомври.

Шотландските футболни шефове се надяват ограниченията относно социалната дистанция да бъдат достатъчно разхлабени до тогава, за да позволят на известен брой привърженици да присъстват по трибуните. Грандовете от Глазгоу се срещат за своя традиционен новогодишен сблъсък на терена на Рейнджърс на 2 януари – когато ще бъдат отбелязани и 50 години от трагедията на „Айброкс“, в която 66 души загубиха живота си. Няма да има зимна пауза.

Изпълнителният директор на Шотландската професионална футболна лига Нийл Донкастър заяви: „Футболът играе уникална роля в социалния, културен и икономически живот на Шотландия, и съм сигурен, че милионите страстни фенове, който следят нашето първенство, ще приветстват тази значителна крачка към подновяването на срещите".

"Разкриването на програмата за сезон 2020/21 ще позволи на клубовете и феновете да стартират планиране на своите графици, но трябва да бъде подчертано, че те остават обект на одобрение от шотландското правителство за рестарта на футбола в Шотландия“, каза той. /БГНЕС