Германия - Швеция, двубой от група F на световното първенство по футбол. Стадион "Фищ" в Сочи, 21.00 часа българско време.


Вероятни състави:

Германия: Нойер, Боатенг, Рюдигер, Кимих, Хектор, Кроос, Гюндоган, Ройс, Дракслер, Мюлер, Гомес

Швеция: Олсен, Линдельоф, Гранквист, Лустиг, Аугустинсон, Клаесон, Ларсон, Форсберг, Екдал, Берг, Тойвонен


Прогноза на Gol.bg:

Световният шампион Германия е опрян до стената след изненадващото си поражение от Мексико на старта на турнира и сега е на път да се превърне в третия пореден първенец на планетата, който отпада още в груповата фаза.

Интересното е, че такава съдба имаха не само Испания (на предишния мондиал) и Италия (на световното през 2010 година), но и Франция, който сдаде титлата си безславно още в групите през 2002 година. 

Бундестимът трябва да се изправи срещу една кошмарна статистика, а тя показва, че германците почти винаги се препъват във втория си мач на големи футболни форуми. Ако тенденцията се запази, то практически само равенството и щастлива въртележка може да прати Маншафта към фазата на елиминациите, а евентуално поражение на 99% ще качи Йоги Льов и неговите момчета на самолета за Берлин.

Четирикратният световен шампион изглеждаше апатичен и безидеен срещу ацтеките, пропуквайки се при почти всяка контраатака на съперника, а в офанзивен план не се изграждаше нищо интересно. Днес Льов навярно ще бъде принуден да направи куп ротации, като критиките към него са свързани с налагането на мудните Кедира и Йозил в състава, които отдавна минават за негови любимци. За капак Матс Хумелс е контузен и почти сигурно е аут за мача.

В същото време "Тре Крунур" показаха срещу Южна Корея, че отборът действа като свит юмрук, където се спазва мускетарският принцип "Един за всички, всички за един". Отсъствието на Златан Ибрахимович лиши скандинавците от невероятна индивидуална класа, но пък ги направи още по-обединени.

В исторически план този двубой е равностоен, защото германците водят с 15:13 победи в 36 мача, но осем от победите на шведите идват преди края на Втората световна война. В последните 11 сблъсъка (от 1984 година насам) Маншафта е загубил само веднъж.

В официални мачове германците имат осезаемо превъзходство от осем победи, три равенства и само едно поражение, което идва през 1958 година на полуфинала в домашния мондиал на скандинавците.

Алармата в лагера на Бундестима вече е задействана след резила в първия кръг и сега със сигурност ще видим отбор с различна физиономия. Защото въпреки очевидния спад във формата на целия колектив, германците разполагат с играчи, които могат да спечелят мач с едно гениално хрумване. 


Резултат:  Германия - Швеция 2:0