Дания и Австралия си врътнаха стратегическо равенство 1:1 в среща от Група "С" на Мондиал 2018. Точен за европейците бе Кристиан Ериксен (7), попадението за "кенгурата" вкара Миле Йединак в 38-ата минута от дузпа.

Този наказателен удар бе отсъден след използване на системата за видео повторение - VAR. Дания вече има 4 точки, докато Австралия е само с една. В група "С" са още отборите на Франция - 3 точки и Перу - 0 т., двата отбора играят по-късно днес.

Така всичко ще се реши в последните срещи. Като цяло срещата не предложи особени футболни достойнства, двата отбора заложиха на сигурната игра и логично се стигна до равенство. Първото полувреме бе за Дания, след почивката Австралия се разигра, но така и не успя да се добере до трите точки.


Датчаните започнаха по-добре мача и още в началото взеха инициативата и притиснаха здраво австралийците. Първото положение обаче бе за "кенгурата", които можеха да вкарат от нищото. В шестата минута Матю Леки стреля с глава след центриране от ъглов удар, но над вратата.

„Минута по-късно европейците вкараха. Йоргенсен получи топката на границата на пеналта и технично свали на Ериксен, който от воле опъна мрежата за 1:0. В следващите минути играчите на Дания взеха изцяло инициативата и не даваха никакъв шанс на австралийците да стигнат до опасно положение.

В 22-ата минута Пионе Систо стреля мощно от дъгата на пеналта, но Матю Райън бе на мястото си и спаси. Две минути по-късно Дания направи уникален пропуск.  Хенрик Далсгард проби по крилото и центрира отлично в наказателното поле към Ниолай Йоргенсен, който с глава от три метра стреля в аут.

След половин час игра дойде и шанс за Австралия. Тогава Леки намери Аарън Мой в пеналта, който стреля, но право в играч на Дания. В 36-ата мишута системата за видео наблюдение VAR отново се намеси. Юсуф Поулсен игра с ръка в собственото си наказателно поле и след консултация с VAR се стигна до дузпа за "кенгурата".

Зад топката застана Миле Йединак и технично вкара за 1:1. Той се разписа от бялата точка и срещу Франция. До края на полувремето Дания натисна, но стигна само до едно положение, когато Трент Сенсбъри едва не си набута ефектен автогол.

Втората част започна с шанс за Дания. В 51-ата минута Юсуф Поулсен намери Пионе Систо в наказателно поле на Австралия, последва силен удар, но право в тялото на Милиган. Последваха спокойни минути, като действията се развиваха основно в средата на терена.

Постепенно Австралия взе инициативата и до края на мача тотално надигра датчаните. В 65-ата минута издънка на Шмайхел едва не доведе до гол във вратата му. Вратарят подцени една топка и я изпусна, тя отиде в Леки, който я върна на дузпата, но там защитата на Дания изчисти.

Последва нов пропуск за австралийците, като този път тупалка на Аарън Мой профуча до гредата. В 72-ата минута Том Рогич не успя да преодолее Шмайхел, а датчаните отговориха с пропуск на Пионе Систо. Към края Австралия натисна здраво, но не успя да стигне до победата и трите точки.

Дания - Австралия 1:1

Голмайстори: 

1:0 Кристиан Ериксен (7)

1:1 Миле Йединак (38 от дузпа)

ДАНИЯ: Каспер Шмайхел, Симон Кяер, Андреас Кристенсен, Хенрик Далсгорд, Йенс Стигер Ларсен, Томас Дилейни, Кристиан Ериксен, Ласе Шьоне, Николай Йоргенсен, Пионе Систо, Юсуф Поулсен.

АВСТРАЛИЯ: Матю Райън, Джошуа Рисдън, Трент Сейнсбъри, Марк Милиган, Азиз Бехич, Миле Йединак, Аарън Мууй, Матю Лекие, Томас Рогич, Роби Крузе, Андрю Набут.