Двукратният световен шампион и финалист от Мондиал 2014-а Аржентина е пред отпадане от световните финали. Хърватия срази южноамериканците с 3:0 и си осигури място в следващата фаза с 6 точки. В същото време Аржентина остава само с точка преди последния си мач с Нигерия. 

Европейците напълно заслужаваха да спечелят, което направиха с голове на Анте Ребич, Лука Модрич и Иван Ракитич. Лео Меси не направи нищо и финалите са на път да приключат за един от считаните за фаворити отбори. 

За Аржентина имаше 3 промени, като Меркадо, Енцо Перес и Маркос Акуня замениха Рохо, Билия и Ди Мария. Гаучосите действаха с трима в защита, а Меси и Агуеро трябваше да вкарват головете. За Хърватия Марсело Брозович се появи вместо Андрей Крамарич. 

Първите минути бяха спокойни преди в 5-ата Перишич да се измъкне отляво и да стреля по диагонала. Кабайеро обаче бе подготвен и с плонж отклони в корнер насочената към далечния ъгъл топка. Ъгловият удар не донесе нищо. 

Нападенията на Аржентина не се получаваха и хърватите се чувстваха комфортно. В 10-ата минута Върсалко бе изведен в наказателното поле, но не успя да комбинира с Ребич. 

Последва отговор и от южноамериканците. Първо Меси не успя да отклони подаване на Меси, а след това удар на Меса бе блокиран от Ловрен. Равностойните действия продължиха, като в 21-ата минута Акуня опита центриране и прати топката върху напречната греда, но за Субашич нямаше проблеми. 

В 30-ата минута Гаучосите изпуснаха чисто положение. Агуеро отби една топка, след като защитата и Субашич не се разбраха, но Перес не уцели празната врата. Малко след това пък Манджукич с глава пропусна да открие. 

До почивката се стигна до няколко отстри сблъсъка, Ребич получи жълт картон и в последните секунди стреля неточно при една ситуация и това бе всичко за първата част, в която суперзвездата Лео Меси не направи почти нищо и бе доста пасивен. 

Минути след почивката обаче стана интересно, защото Хърватия вкара. Топката бе върната към вратаря Кабайеро, който опита да се прави на техничен и да подаде над главата на Ребич. Само че топката се оказа идеална за хърватина, който го разстреля с удар от въздуха. Страхотен гол! 
 
Сампаоли направи две бързи смени, които обаче не подобриха играта кой знае колко. Все пак в 64-ата минута Игуаин върна от аутлинията, Павон стреля по земя, но Субашич спаси, а след това затвори и Меси при опита за добавка. Южноамериканците обаче не можеха да натиснат и чистите ситуации за тях липсваха.
 
Хърватите се чувстваха все по-добре и в 80-ата минута си осигуриха победата. Модрич получи пред наказателното поле, финтира веднъж, финтира втори път и със страхотен удар преодоля Кабайеро.  
 
В 91-ата минута катастрофата за аржентинците стана пълна. При контра Кабайеро спаси първо удара на Ракитич, но след това топката бе подадена отново към халфа на Барселона, който не пропусна и оформи крайния резултат. 
 
Аржентина - Хърватия 0:3
 
0:1 Ребич 53
0:2 Модрич 80
0:3 Ракитич 91
 
Аржентина: Кабайеро, Меркадо, Отаменди, Талиафико, Салвио (56 Павон), Масчерано, Перес (68 Дибала), Акуня, Меса, Меси, Агуеро (54 Игуаин)
Хърватия: Субашич, Върсалко, Ловрен, Вида, Стринич, Ракитич, Модрич, Брозович, Ребич (57 Крамарич), Перишич, Манджукич (94 Чорлука)