Александър Овечкин отбеляза поредния си гол, за да помогне на Вашингтон Кепиталс да стартира с победа в плейофите в НХЛ по пътя към нова титла. 

Шампионите надвиха Каролина с 4:2 и  поведоха с 1-0 в серията, в която ще бъдат домакини и в мач №2. Овечкин се разписа малко преди края на първата третина, след като преди него Никлас Бекстрьом бе реализирал на два пъти. 

При 3:0 всичко за Столичани бе наред, но в последната част 19-годишният новобранец Андрей Свечников върна Ураганите в мача с 2 попадения. Все пак 37 секунди преди Ларс Елер гарантира триумфа. 

В същото време в другия мач на Изток Торонто срази Бостън с 4:1 като гост и отмъкна домакинското предимство на Брюинс. Мич Марнър вкара два гола за Кленовите листа, единият от които от наказателен удар, а вратарят Фредерик Андерсен отрази 37 изстрела за успеха на канадците. 

На Запад лидерът след редовния сезон Калгари нямаше проблеми и отнесе Колорадо с 4-0 и взе първото от двете си поредни домакинства. Вратарят Майк Смит отрази 26 изстрела за успеха на Пламъците, които спечелиха първия си плейофен двубой от 2015-а година насам.