Фаворити в НХЛ Тампа Бей и Питсбърг са на път рано-рано да изхвърчат от плейофите, което определено ще бъде огромна изненада. 

Няма обаче никаква изненада защо вече губят с по 0-3 в своите серии, тъй като съперниците им играят страхотно. 

Кълъмбъс удари Тампа Бей с 3:1 у дома и при нов успех в следващото си домакинство, ще продължи напред. Без наказания си лидер Никита Кучеров на Светкавиците липсваше класа в атака, а освен това Сергей Бобровски направи 30 спасявания за Блу Джакетс, от които 16 в последната третина. 

В същото време Пингвините отстъпиха у дома с 1:4 пред НЙ Айлендърс и също са притиснати. Те поведоха с гол на Гарет Уилсън, но допуснаха изравняване 28 секунди по-късно, а след това Островитяните нанизаха още 3 шайби и стигнаха до триумфа, с който са само на една победа от първия си триумф в плейофите от 1993-а година. 

На Запад Уинипег се върна в серията срещу Сейнт Луис след 6:3 като гост, но все още изостава с 1-2 победи. Кайл Конър се разписа на два пъти, а Патрик Лайне добави гол и асистенция за канадците. 

В същото време Вегас поведе с 2-1 на Сан Хосе също след 6:3, но у дома. Големият герой за Златните рицари бе Марк Стоун, който завърши с 3 гола и 2 асистенции.