Перлата в зимната селекция на Интер – Кристиан Ериксен (27 г.), даде първото си голямо интервю. Датският халф дебютира срещу Фиорентина (2:1) в 1/4-финал за Купата на Италия, след това бе титуляр срещу Удинезе (2:0) в Серия А, а в неделя е дербито срещу Милан.

Ериксен, защо избрахте Интер?
- Защото рано или късно в живота трябва да вземеш решение, обмисляйки различните варианти. С Реал Мадрид в крайна сметка нямаше нищо конкретно. От друга страна, Интер беше много сериозен. И в този момент си представих, че играя тук: те дойдоха при мен, решението беше почти естествено.

Вярно ли е, че се влюбихте в Интер след миналогодишните срещи в Шампионската лига?
- Вкарах както в Милано (1:2), така и в Лондон (1:0), но не, не затова съм тук. Играл съм няколко пъти на „Джузепе Меаца“ - това е невероятен стадион. А Интер е страхотен клуб. Това, което преживявам сега, го потвърждава: има отлични играчи, борим се с Ювентус за титлата и съм щастлив, че съм тук.

Кога разбрахте, че в Тотнъм всичко е приключило?
- През лятото в интервю за датски вестник казах, че искам да опитам нещо ново. Мислех да си тръгна веднага, после останах, но през последните 6 месеца трябваше да свикна с различни ситуации. В Англия, ако не подпишеш нов договор, си тръгваш, вече си навън. Хората знаят, че искате да си отидете, и ви казват „не правете това, не правете онова“. И тогава идва моментът, в който трябва да напуснеш: това е бизнес.

Какво ви каза Мауриньо?
- Да наема неговото жилище... И ми пожела всичко най-добро. Той знаеше моето желание, затова изгради отбора без мен, защото бях ясен от самото начало.

А Конте беше ли ясeн?
- През последните няколко месеца в Тотнъм ми казваха „върви на терена и опитай да направиш нещо“. Тук не е така. Конте беше много директен с мен, каза ми как ме вижда и какво иска от мен на терена, с топката и без нея. Всичко е много по-организирано. Тренировките му са тежки, но аз съм готов.

Колко пъти ви се обаждаха по време на преговорите? Мауриньо се оплакваше...
- Жозе имаше предвид медиите. Говорих с Конте само веднъж, преди да пристигна в Милано.

Къде се чувствате най-добре на терена?
- Където мога да играя с топката. Не ме интересува къде, при Почетино съм го правил и по дясното крило. Но трябва да съм в играта, да получа топката и да създам нещо. При Конте в халфовата линия са трима и е по-различно, но важното е да имаш възможност да импровизираш.

В Италия битува мнението, че заедно с CR7 сте най-важните играчи, дошли през последните години. Тежи ли ви отговорността?
- Не, защо? През последните години в Тотнъм, а също и в Дания винаги съм бил призван да нося най-голямата отговорност на плещите си. Свикнал съм. И тук, в Интер, за мен нищо не се променя. Искам да бъда играчът, който прави разлика, който вкарва, който създава. Очевидно ще отнеме време, но във футбола не можете да чакате твърде дълго, за да станете решаващ.

Ето възможност – в неделя е дербито.
- Преди съм го гледал по телевизията, но сега ще играя и ще е различно. В сравнение с Лондон очаквам различна атмосфера: тук целият стадион пее и скандира, ще е много шумно, ще бъде прекрасно.

С Ибрахимович имате общ откривател - Джон Стийн Олсен.
- Разказвал ми е много истории за Златан в Аякс. Ние сме различни, а и Ибрахимович е свикнал с това дерби, аз съм дебютант.

Но пък Снайдер вкара точно в дебюта си в дербито – виждате ли паралели с холандеца?
- И двамата идваме от Аякс, а ако спечеля требъл, може би да... Снайдер е направил изключителни неща, той е страхотен играч. Но аз съм Ериксен.

Разкажете ни за пробите в Милан, когато сте били на 15?
- Пристигнах от Одензе и бях 2 дни в „Миланело“. Тестваха ме в примаверата. Връщайки се у дома, вътрешно се питах - „да отида или да не отида“. Италия ми изглеждаше твърде далече от дома, бях привързан към семейството си. Но покана за мен така или иначе не дойде.

Страхувате ли се от Милан, ако оставим настрана Ибра?
- С приятеля ми Симон Кяер сме си говорили много пъти. Не, не се страхувам от никого. Ние сме в по-добра позиция в класирането, всичко може да се случи в дербито, но не ме вълнува кой ще е на терена.

Кажете ни причина, поради която Интер ще спечели скудетото.
- Всичко е въпрос на точки и ние сме в битката... Юве печели отдавна, искаме да променим нещата и аз съм тук затова.

Достигнахте ли тяхното ниво?
- Постоянството при победите е фактор, Юве го има. Ще видим накрая. Да не забравяме и Лацио.

Ако ви кажем Роналдо...
- Кристиано е специален, впечатляващ. В Италия не е понижил представянето си, всички се чудим за него и за Меси как е възможно да останат на това ниво толкова дълго. Постоянството им е изумително.

Изненадва ли ви силното представяне на Лукаку?
- Ромелу вкарваше много и във Висшата лига. Но тук той прави още повече, въпреки че има може би по-малко шансове на мач. Мисля, че нещо се промени с Конте, треньорът му помогна. И искрено се надявам да продължи така и да вкарва още повече.

В Дания казват: „Само Мортен Олсен и баща му Томас се осмеляват да критикуват Ериксен“.
- Не, не. И други са го правили.

И Конте ли?
- Е, още не... Сега сериозно - при Почетино, ако нещо не бе наред, той намираше начин да ми го каже. През 2018 г. дойде в Копенхаген да ме попита какво искам да правя в бъдеще. Той подновяваше договора си и искаше да знае. Казах, че съм готов да напусна Лондон. Дължа му много, той изтика Тотнъм отвъд лимита и ни доведе до финала в Шампионската лига.

Какво има Интер, което шпорите нямат?
- Търсех най-големия клуб извън Висшата лига. И го намерих. Кариерата на футболиста не трае достатъчно дълго, за да не опитва различни неща.

Вие, Лукаку, Санчес, Моузес, Йънг – много от новите играчи на Интер дойдоха от Висшата лига, защо?
- Защото Серия А се връща към стария си блясък, а в Англия са най-силните играчи, там се играе различен футбол от всеки друг шампионат. И е естествено италианските клубове да се подсилят оттам.

Ливърпул ли е сега най-силният отбор в света?
- Всички си мислеха, че е Сити. Но когато видите Ливърпул... ах, какво шоу! Винаги знаят какво да направят, играят с лекота, необикновени са, това, което правят, е невероятно. Плашещи са, приятни са за наблюдаване и знаете, че накрая ще спечелят. Мисля, че всеки, който ги гледа, малко им завижда...

Кой беше вашият детски идол?
- Бях маниак на видеоиграта „Футбол мениджър“. Моят отбор беше Рома, защото харесвах Тоти. След като пораснах, се концентрирах върху себе си и как да израсна, без да гледам другите. Чел съм много за Михаел Лаудруп, когато той играеше, аз бях твърде млад. Той е най-важният датски играч в историята.

Все още ли играете „Футбол мениджър“?
- Не, сега съм семеен и фамилията е всичко за мен.

Какво мислите за Брекзит?
- Ако бъда честен, никой всъщност не знае какво се случва в Англия. Не се тревожех много, тъй като бях наясно, че рано или късно ще напусна страната.

Били ли сте някога в Милано?
- Като дете съм бил в Италия няколко пъти. Преди 3 години бях в Милано с годеницата ми, която ме водеше на пазар през цялото време.

Бихте ли описали „Ла Скала“?
- Всъщност не разбирах колко специална е атмосферата в театъра, докато не видях реакцията на другите. Не знаех историята, но беше забавен ден, а снимките вътре станаха много известни.

Говорите ли италиански?
- Няколко думи, а знам и една лоша...

Можете ли да кажете скудето?
- Да, да... скудето! Щабът на Конте говори италиански, достатъчно разбирам, футболните термини не са твърде трудни. Но е важно да науча езика, затова цялото семейство ще взимаме уроци.

Личи си, че сте ентусиазиран, но има ли нещо, което не ви харесва във футбола?
- Обичам всичко. С изключение на загубата.

Карло АНДЖОНИ, Давиде СТОПИНИ „Гадзета дело спорт“, превод на в-к Тема спорт