Трикратният носител на Златната топка Кристиано Роналдо е спортистът спечелил най-много пари в последните 12 месеца, обяви списание "Форбс" в ежегодната си класация за "Топ 100 на спортистите с най-големи приходи".

Португалецът е заработил 88 милиона долара от заплати и рекламни договори между 1 юни 2015 година и 31 май 2016 година. По този начин крилото на Реал Мадрид стана първият футболист, който оглавява престижната класация.

Втори зад Роналдо се нарежда аржентинецът Лео Меси. Нападателят на Барселона е спечелил 81,4 милиона долара за последната година, като отстъпва на Роналдо и по пари от заплати, и по пари от рекламни договори.

Тройката се допълва от баскетболиста ЛеБрон Джеймс, който има приходи от 77,2 милиона долара. В топ 10 попадат още тенисистът Роджър Федерер, баскетболистът Кевин Дюрант, тенисистът Новак Джокович, състезателят по американски футбол Кам Нютън, голфърите Фил Микелсън, Джордан Спайт и баскетболистът Коби Брайънт.

В топ 100 на най-добре печелещите спортисти има само две жени и това са тенисистките Серина Уилямс (28,9 милиона) и Мария Шарапова (21,9 милиона), които са съответно 40-а и 88-ма.

Оглавяването на класацията от Роналдо сложи край на 16-годишната хегемония на боксьора Флойд Мейуедър и голфъра Тайгър Уудс, тъй като от 2000 година насам неизменно един от двамата беше спортистът с най-големи приходи.

В стотицата за най-добре печелещи спортисти има представители на 10 спорта от 23 националности, като най-много са американците - цели 65 човека, благодарение най-вече на огромните заплати във футбола, баскетбола и бейзбола.