A1 ще развива електронните спортове в България с провеждането на собствена гейминг лига. A1 Gaming League беше обявена официално по време на най-голямото младежко събитие у нас – Aniventure Comic Con. Тя ще включва регулярни онлайн турнири през уикендите, офлайн турнири през цялата година и голям финал по време на Aniventure Comic Con 2019, което ще я направи и първата състезателна гейминг лига в България.

A1 Gaming League ще бъде с общ награден фонд от над 50 000 лева за първата година и ще е разделена на два полусезона по модел на футболните първенства. Срещите ще се провеждат онлайн на специална платформа на A1.bg, където всички участници ще могат да се регистрират, състезават, следят представянето си и да научават всичко най-интересно около лигата. Всеки полусезон ще излъчва свой шампион, който ще се определя по време на офлайн състезание. Накрая най-добрите играчи и отбори ще се борят за шампионската титла на големите финали.

Игрите, които A1 Gaming League ще включва, са добре познати на геймърите у нас: League of Legends (отборно), CS:GO (отборно), FIFA19 (индивидуално), Hearthstone (индивидуално), Clash Royale (индивидуално). Впоследствие ще бъдат добавени и други популярни игри като Fortnite. Предварителните записвания вече започнаха на a1.bg/gaming, а първите турнири стартират през октомври.

„Идеята да създадем собствена гейминг лига е провокирана от желанието на А1 да подпомогне развитието на електронните спортове у нас. Вярваме, че геймърите тук заслужават България да има добре развита Esports сцена, каквато през последните години за съжаление липсва. С A1 Gaming League това вече няма да е така, а промяната започва още днес”, заяви Михаил Семерджиев, Старши мениджър „Фиксирани услуги” в А1.

А1 даде заявка, че ще навлезе в електронните спортове, с решението си да подкрепи Aniventure Comic Con 2018, на което е основен партньор. Телекомът участва на най-голямото младежко събитие у нас със собствена гейминг зона, която привлече стотици фенове с турнирите по Clash Royale и Fortnite.

Допълнителна информация и предварителна регистрация за участие в A1 Gaming League: a1.bg/gaming.