Още по темата

 

Ако през есента чуете някой коментатор да крещи "Гооол, какъв красив гол на Стоичков" по време на мач от Ла Лига, не се учудвайте. Това може и да не е запис на двубой с участието на Христо Стоичков с екипа на Барселона.

От неделя вечерта в испанския елит вече има нов футболист, който играе с фланелка с името "Стоичков" на гърба. Той обаче дори не е българин, а историята му е необичайна.

Хуан Диего Молина и неговият Майорка направиха голям обрат срещу Депортиво (Ла Коруня) и се изкачиха в Примера дивисион. Те спечелиха с 3:0 и заличиха поражението си с 0:2 от първия мач от плейофа.

Така ако не бъде продаден, Молина ще е част от отбора и през следващия сезон. Миналото лято испанецът премина от скромния отбор Реал Баломпедика.

Историята на Молина не е крайно непозната за футбола. Баща му е футболен почитател. Нещо повече - негов любимец е Христо Стоичков. Веднъж дори през 90-те години българинът влязъл в бара, който бащата на Молина посещавал. Майката на испанския играч твърдо отказала синът ѝ да бъде кръстен на Христо Стоичков. Това обаче не попречило на баща му да "подари" на Хуан Диего футболен псевдоним. Затова и играчът се състезава с името "Стоичков" на екипа си.

В социалните медии и сайтовете за статистика той навсякъде се появява с "българското" си име, пише "Дневник". Миналото лято Молина сбъдва мечтата си да стигне до професионалния футбол. Президентът на Реал Баломпедика - италианецът Рафаеле Пандалоне, се съгласява клаузата за откупуването му да бъде намалена от 100 000 евро на 70 000, за да се осъществи трансферът.

Сега обаче бившият клуб на играча ще се възползва от бонус - заради влизането на Майорка в елита Реал Баломпедика ще получи допълнителна сума (според медиите в Испания тя е между 50 000 и 80 000 евро). Възнаграждението може да се смята за малко очаквано, защото преди Майорка има само пет други случая, в които отбори се изкачват в Примера дивисион, веднага след като са влезли в Сегунда дивисион.

При преминаването си в Майорка Молина предизвиква вниманието заради псевдонима си. Много хора започват да си задават въпроса дали има връзка с бившия нападател на Барселона и дали е българин, осиновен в Испания.

В началото футболистът се шегувал със служителите на Майорка, че е син на Христо Стоичков. След три гола в 13 мача за отбора си, Молина може да се надява да остане в състава и за участието му в Примера дивисион.