Родината на футбола - Англия, е домакин на Световното първенство през 1966 г. В квалификациите мерят сили националните отбори на 53 държави.

Силно впечатление прави фактът, че вторият и четвъртият отбор от първенството в Чили - Чехослова­кия и Югославия - не са сред кандидатите за титлата.

За втори път между финалистите е и българският със­тав. Родният съдия Димитър Руменчев пък ръководи мач от турнира.

Аржентина и Уругвай трябваше да защитават футболната чест на Южна Америка, след като Бразилия отпада още в групите. Във вторият кръг Англия побеждава Аржентина (1:0), а ФРГ се справя с Уругвай и южноамериканските отбори са аут от турнира.

Унгарците така и не намират рецепта за прео­доляване  на  вратаря  Яшин и СССР също продължава напред. Тимът на КНДР пък е пред сензация, след като повежда с 3:0 срещу Португалия, но Еузебио и компания взимат мача с 5:3.

Единят полуфинал е Англия - Португалия. Домакините печелят с 2:1 и мечтите им за световна титла започват да имат по-реални измерения.

В другия полуфинал борбата е равна и тежка. В редиците на ФРГ са Шнелингер, Оверат, Зеелер, Бекенбауер. За СССР играят Яшин, Шестерньов, Воронин, Численко, Поркуян. Германците побеждават с 2:1 и за втори път достигат до последния мач.

Финалът ще се запомни със стоте хиляди във футбол­ния „храм" „Уембли". Англия води 12 минути преди края с 2:1 и всички предвкусват победата. Тя наистина идва, но след продължения, след като редовното време не стига за излъчване на шампиона — 2:2.

Именно в тези продължения се случва нещо, което се коментира и до днес. Хърст шутира. Топката среща напречната греда и пада отвесно надолу. Хърст вдига ръце от радост. Герман­ците отричат.

Съдията Динст от Швейцария е наблизо, но решава да си измие ръцете, като се допита до страничния помощник Бахрамов (СССР), който смята,  че голът е правилен. Този гол е оспорван и до днес.

После Хърст вкара още един гол, за да остане и досега единственият стрелец с три точни попадения във финална среща — 4:2 за Англия. Родината на футбола вдигна златната Нике.

ФИНАЛ:

АНГЛИЯ — ФРГ 4:2 (1:1, 2:2, пр.) 
30 юли — Лондон, 95 000
СЪДИЯ — Динст (Швейцария)

АНГЛИЯ: Бенкс, Коен, Дж. Чарлтън, Мур, Уилсон, Стайлс, Бол, Б. Чарлтън, Хърст, Хънт, Питърс
ГОЛМАЙСТОРИ: Хърст — 3 (два в продълженията), Питърс

ФРГ: Тилковски, Хьотгес, Шулц, Вебер, Шнелингер, Бекенбауер, Оверат, Халер, Зеелер, Хелд, Емерих
ГОЛМАЙСТОРИ: Халер, Вебер

КЛАСИРАНЕ: 1. Англия, 2. ФРГ, 3. Португалия, 4. СССР

Забележка: В статията са използвани материали от книгата "Мистър Футбол 94" на Димитър Попдимитров и Николай Колев