Кандидати за Мондиал 1970 в Мексико са рекорден брой нацио­нални отбори. Заедно с шампиона и домакина — 77. Те са разпределени в 16 групи от всички континенти. ФИФА започва да придобива мащабите на световна империя.

Всички състави имат амбицията да играят на „Ацтека" - красавеца гигант, построен за световното първенство.

Този шампионат ще се запомни поне с няколко неща. Най-напред с това, че е на най-високо „равнище" (мачовете се играят на надморска височина, близка до 3000 метра) и че бразилските майстори плениха завинаги „Златокрилата Нике".

За българските поклонници на играта значим факт е извоюваното трето участие на нашия национален отбор в заключителната фаза, но отново не успяваме да запишем победа.

Във финалните групи всичко се развива „по план". Осемте фаворита продължават в следващата фаза. Два от четвъртфиналите завършват съвсем според очакванията.

Това са Италия - Мексико (4:1) и Брази­лия - Перу (4:2). Уругвай печели с 1:0 срещу СССР. ФРГ пък обръща Англия - 3:2.

Полуфиналите - Бразилия с лекота и артистич­ност побеждава своите съперници. Уругвай отстъпва с 1:3 и „кариоките" са финалисти.

Другият полуфинал също преминава драматично, но този път потърпевши ще бъдат германците. В драматичен мач италианците стигат до финала след продължения и 4:3.

Двата противника във финала са двукратни световни шампиони. Победителят ще грабне завинаги Златната Нике.

Диригент на бразилския оркестър е самият Пеле. Краят е логичен - 4:1. Небивалата радост се превръща в национален възторг. Бразилия е „трикампеоне". Невиждан и нечуван дотогава триумф!

ФИНАЛ:

БРАЗИЛИЯ — ИТАЛИЯ 4:1 (1:1)
21 юни — гр. Мексико, 107 000
СЪДИЯ — Гльокнер (ГДР)

БРАЗИЛИЯ: Феликс, Карлос Алберто, Пиаца, Брито, Евералдо, Клодоалдо, Жерсон, Ривелино, Жаирзиньо, Тостао, Пеле
ГОЛМАЙСТОРИ: Пеле, Жерсон, Жаирзиньо, Карлос Алберто

ИТАЛИЯ: Албертози, Бургнич, Чера, Розато, Факети, Бертини (Юлиано), Доменгини, Мацола, Де Систи, Бонинсеня (Ривера), Рива
ГОЛМАЙСТОР. Бонинсеня

КЛАСИРАНЕ: 1. Бразилия, 2. Италия, 3. ФРГ, 4. Уругвай

Забележка: В статията са използвани материали от книгата "Мистър Футбол 94" на Димитър Попдимитров и Николай Колев