Бразилия спечели петата си световна титла на Мондиала в Южна Корея и Япония през 2002 година, след като отвя на финала Германия с 2:0.

Това световно първенство определено ще се запомни с много изненади, като най-голямата е отпадането на Франция още в груповата фаза на турнира.

"Петлите" загубиха срещу Сенегал с 0:1 и Дания с 0:2 и успяха да спечелят само една точка в своята група, след като завършиха 0:0 срещу Уругвай.

Така Франция бра голям срам, след като само четири години по-рано бе спечелила световната титла, а две години по-рано взе и европейската.

От своя страна Бразилия премина групата си сравнително лесно, с пълен актив от 9 точки. "Селесао" постигна леки победи над Китай и Коста Рика и единственият труден мач на тима в групата бе срещу Турция.

Момчетата на Перейра обаче успяха да победят турците с 2:1, благодарение на късния гол на Ривалдо от дузпа в 87-ата минута.

Интересно е да се отбележи, че на този Мондиал прогресираха значително отбори като Корея, Япония и Сенегал, които преди това бяха считани за пълни аутсайдери.

Още в груповата фаза пък отпаднаха тимовете на Португалия, Русия, Аржентина и Хърватска, които тотално се издъниха на това Световно първенство.

Във втория кръг на Мондиала, "Селесао" победи сравнително леко Белгия с 2:0, а Южна Корея хвърли голямата бомба, след като елиминира Италия, благодарение на победата с 2:1.

Домакините на Мондиала победиха и Испания след дузпи на 1/4 финалите, след като Хоакин издъни "Ла Фурия" и корейците стигнаха до успеха след наказателни удари с 5:3.

Бразилия пък обърна Англия, стигайки до победата с 2:1, и се класира за 1/2 финалите на турнира. Там "Селесао" срещна Турция. 

Двата тима си спретнаха здрав мач, в който обаче бразилците стигнаха до победата с 1:0, която дойде след гола на Роналдо в 49-ата минута. В другия 1/2 финален мач, Германия надви трудно домакина Южна Корея с минималното 1:0, благодарение на гола на Михаел Балак в 75-ата минута.

В крайна сметка на финала се срещнаха тимовете на Германия и Бразилия. "Златистите" тотално надиграха Бундестима и стигнаха до хубава победа с 2:0 с два хубави гола на Роналдо.

Третото място пък бе за Турция, чийто тим надви в малкия финал Южна Корея с 3:2.

ФИНАЛ

БРАЗИЛИЯ - ГЕРМАНИЯ 2:0

[1:0] Роналдо 67'
[2:0] Роналдо 79'

БРАЗИЛИЯ: Маркос, Кафу, Лусио, Роке Жуниор, Едмилсон, Роберто Карлош, Жилберто Силва, Роналдо (Денилсон - 90), Ривалдо, Роналдиньо (Жуниньо Паулища - 85), Клеберсон;

ГЕРМАНИЯ: Кан, Линке, Рамелов, Ньовил, Хаман, Клозе (Бирхоф - 74), Йеремис (77 - Асамоа), Боде (Циге - 84), Шнайдер, Метцелдер, Фрингс;

Стадион: "Йокохама", 70 000 души;

Съдия: Пиерлуиджи Колина (Италия)