Италия успя да затвори устата на критиците си, след като спечели по невероятен начин Световното първенство в Германия през 2006 година и взе световната титла.

Очакванията към "адзурите" бяха те да се провалят още в ранните стадии на турнира, тъй като тимът имаше доста слаби моменти преди самия Мондиал.

В крайна сметка обаче Италия по перфектен начин спечели златния трофей, след като на финала победи след дузпи с 5:3 Франция (1:1 в редовното време).

Франция бе другата голяма изненада на турнира. Преди надпреварата очакванията към "петлите" бяха да се провалят тотално, но и те затвориха устата на своите критици.

Зинедин Зидан изигра това последно за него Световно първенство по перфектен начин и помогна на своите да стигнат финала. Там обаче късметът не бе с тях.

Като цяло на този Мондиал нямаше особено много изненади. За изненада може да се счита отпадането още в груповата фаза на силните отбори на Хърватска и Чехия, които се бяха представили по блестящ начин в квалификациите, но не демонстрираха същата форма и на самия Мондиал.

И докато "адзурите" блестяха в своята група и демонстрираха добър за окото футбол, то при Франция нещата не стояха точно така.

"Петлите" започнаха Мондиала с две равенства срещу Южна Корея и Швейцария и трябваше да треперят до последно, дали ще се класират в следващата фаза. Това обаче стана, след победата в последния мач над Того с 2:0.

Във втория кръг на надпреварата, бъдещият световен шампион Италия победи трудно Австралия с измислена дузпа в 94-ата минута.

Франция пък изненадващо надви силния отбор на Испания с 3:1. "Ла Фурия" бе считан за един от фаворитите за спечелването на трофея преди Мондиала.

Отборът на Германия, който бе и домакин на Мондиала, също се класира за 1/4 финалите, надвивайки Швеция с 2:0

В самите 1/4 финали, италианците имаха доста лесен мач срещу Украйна на Шевченко, който спечелиха с 3:0. Франция пък надви абсолютния фаворит за световната титла Бразилия с 1:0.

В същото време Германия продължи със силното си представяне и след 1:1 в редовното време и продължението срещу Аржентина се стигна до дузпи, в които Бундестима взе победата с 4:2.

Англичаните отново се провалиха и отпаднаха на 1/4 финалите, след като Португалия на Кристиано Роналди ги победи с 3:1 след дузпи (0:0 в редовното време).

Този мач ще се запомни с червения картон на Уейн Рууни, който дойде след една симулация на съотборника му в Юнайтед Кристиано Роналдо.

Тази случка щеше да доведе до истинска революция в Юнайтед и всички фенове на футбола чакаха двамата да се засекат в клубния си отбор, но в крайна сметка всичко бе наред, благодарение на сър Алекс Фъргюсън, който овладя ситуацията.

На 1/2 финалите, Италия победи Германия с 2:0 след продължения, а французините детронираха Португалия с 1:0.

В крайна сметка Франция и Италия се изправиха един срещу друг на финала. Зидан откри за "петлите" още в 7-ата минута, но Матераци изравни в 19-ата.

Зизу получи срамен червен картон в последния си мач в професионалния футбол, след като удари с глава Матераци, който от своя страна го провокира.

При резултат 1:1 в редовното време се стигна до продължения и след това до дузпи. Италианците вкараха всичките си наказателни удари, а пропускът на Трезеге провали Франция.

ИТАЛИЯ - ФРАНЦИЯ 1:1 (5:3 след дузпи)

[0:1] Зидан 7'
[1:1] Матераци 19'

При дузпите:

Пирло - вкарва                     Вилтор - вкарва
Матераци - вкарва              Трезеге - пропуска
Де Роси - вкарва                  Абидал - вкарва
Дел Пиеро - вкарва              Саньол - вкарва
Гросо - вкарва

ИТАЛИЯ: Буфон, Гросо, Канаваро, Гатузо, Тони, Тоти (61 - Де Роси), Каморанези (86 - Дел Пиеро), Дзамброта, Перота (Якуинта), Пирло, Матераци;

ФРАНЦИЯ: Бартез, Абидал, Виейра (56 - Диара), Галас, Макелеле, Малуда, Зидан, Анри (107 - Вилтор), Тюрам, Саньол, Рибери (100 - Трезеге);

Стадион: "Олимпиащадион", 69,000 души;

Рефер: Орасио Елизондо (Аржентина);