Легендата на холандския футбол Марко ван Бастен продължава с анализите си за предстоящия финал в Шампионската лига, на който бившият нападател се води посланик.

Още по темата

 

"Ако искате да видите мач, в който един играч да направи разликата между два отбора, си спомнете за последните 15 минути от първия полуфинален двубой между Барселона и Байерн Мюнхен", започна ван Бастен.

"Лионел Меси беше изключителен. Той откри резултата, покачи на 2:0 и после пусна паса за третия гол. Играл съм срещу Марадона и той също беше велик играч като Меси. Има голяма разлика между футбола сега и този преди 25 години."

"Аз и Марадона имахме повече свободно пространство, докато играта днес стана доста по-компресирана. Ако Ювентус играят сгъстено, те имат шансове за победа."

"Ние имахме свободно пространство от около 40-50 метра, където можехме да играем. Сега е по-тясно, може би наполовина. Играчите вече имат 20 метра по-малко и там може да има 10 съперникови футболисти."

"Трябва да имаш много добра техника, да си умен и да преодоляваш защитата. Да играеш бързо с едно подаване. Това е много трудно и е най-голямата промяна във футбола."

"Най-важното нещо за Ювентус е да спре Иниеста и Меси. Останалите са добри, но не чак толкова. Тези двамата обаче могат да направят разликата. Ювентус трябва да играе прибрано и играчите да бъдат близо един до друг. Тогава може да победи. С добра организация в защита и добри контраатаки, Юве може да победи."

"Бях на финала в Атина през 1994 година, когато всички очакваха Барселона да победи Милан. Те имаха Христо Стоичков и Ромарио, както Йохан Кройф за треньор, но ние бяхме добре организирани. Играхме добре и ги убихме - 4:0."

"Ювентус вече победи Реал Мадрид на полуфиналите и това им дава увереността, че могат да победят най-добрите. Те знаят, че е възможно. Аз също мисля така", допълни ван Бастен.