Наполи мечтае за първо Скудето от ерата на Диего Марадона, след като победи с 1:0 като гост шампиона Ювентус в дългоочакваното дерби от 34-ия кръг на Серия "А", играно в Торино.

Големият успех донесе централният защитник Калиду Кулибали в 90-ата минута, след като се разписа с глава от корнер. Южняците спечелиха заслужено, защото създадоха по-чистите голови положения. "Бианконерите" пък не отправиха точен изстрел към Пепе Рейна за целия мач, а в началото Миралем Пянич уцели гредата след рикошет от фаул, с което се изчерпа всичко по-опасно пред испанския страж.

Така авансът на Юве вече е само точка четири кръга преди края. В следващия кръг торинци играят с големия съперник Интер на "Джузепе Меаца". После "старата госпожа" приема Болоня, има визита на Рома, а в последния кръг е домакин на Верона. За Наполи предстои гостуване на Фиорентина, двубой с Торино на "Сан Паоло", гостуване на Сампдория и домакинство на Кротоне.


Макс Алегри очаквано заложи на 4-3-3, като Пауло Дибала започна титуляр, а Марио Манджукич седна на пейката. Квадво Асамоа пък беше предпочетен пред Алекс Сандро, докато Бенедикт Хьоведес стартира като десен бранител. Маурицио Сари заложи на обичайния си състав, предвождан от триото в атака Хосе Кайехон, Лоренцо Инсиние и Дрис Мертенс.

Наполи започна дербито по-активно, докато Юве разчиташе на контри. Грешка в защитата позволи на Дрис Мертенс да се откъсне, но Меди Бенатия го спря с цената на жълт картон. От последвалия фаул Марио Руи стреля малко над напречния стълб. После шампионите получиха сериозен удар, след като Джорджо Киелини напусна терена принудително. На негово място се появи Стефан Лихтщайнер, а Бенедикт Хьоведес се премести в центъра на защитата.

След четвърт час игра Ювентус пропусна два страхотни шанса да поведе от статични положения. Първо Раул Албиол спъна Гонсало Игуаин на опасна позиция. Миралем Пянич шутира, получи се рикошет в Хосе Кайехон и гредата спаси Пепе Рейна, който не помръдна. От последвалия корнер Ел Пипита изненадващо беше оставен непокрит, засече със странична ножица към далечния ъгъл, но отново Кайехон спаси Наполи от гол.

Гостите отговориха с коварно изпълнение на Кайехон, насочено точно под гредата, но Джанлуиджи Буфон изби. По-късно Марек Хамшик стреля от ъгъла на вратарското поле, но в аут. В 38-ата минута Жоржиньо изведе Лоренцо Инсиние с блестящ пас през центъра на защитата и нападателят не сбърка. Голът обаче беше отменен заради очевидна засада.

За първото полувреме Гонсало Игуаин игра с топката едва 9 пъти, което беше най-ниският показател от всички играчи на терена. Шест минути след началото на второто полувреме Инсиние направи отлично двойно подаване с Хамшик, но си затвори ъгъла и не успя да уцели вратата. После Кайехон засече от въздуха, но в аут.

В следващите минути Юве се затвори, Наполи натискаше, но не можеше да създаде опасно положение. Това накара Инсинсие да пробва далечен изстрел, но Буфон внимаваше и улови. В 73-ата минута пред Кайехон се откри великолепна възможност за гол, след като засече мощно от воле, но вратар №1 за 2017 г. за пореден път показа класата си и изби.

В края Буфон отрази удар на Инсиние, но след последвалия корнер Калиду Кулибали с глава донесе голямата победа за гостите!

Ювентус – Наполи 0:1

Голмайстори: 0:1 Кулибали (90)

Ювентус: Буфон, Хьоведес, Бенатия, Киелини (11-Лихтщайнер), Асамоа, Матюиди, Кедира, Пянич, Коста (71-Манджукич), Дибала (46-Куадрадо), Игуаин
Треньор: Макс Алегри

Наполи: Рейна, Хисай, Албиол, Кулибали, Руи, Алан (80-Рог), Жоржиньо, Хамшик (66-Зиелински), Инсиние, Кайехон, Мертенс (61-Милик)
Треньор: Маурицио Сари

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Джанлука Роки
Жълти картони: Асамоа, Бенатия, Пянич (Ювентус); Албиол, Алан (Наполи)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/TK7fwPK6WYI" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>