Италианският хегемон Ювентус започна с драматична победа похода си към осма поредна титла. "Бианконерите" надделяха с 3:2 като гост Киево в първи мач от старта на сезона в Серия "А".

В герой за шампионите се превърна Федерико Бернардески, който донесе успеха с гол в 93-ата минута. Преди него Сами Кедира (3) беше открил резултата, но домакините стигнаха до обрат след попадения на Мариуш Степински (38) и Емануеле Джакерини (56-д). В 77-ата минута Матия Бани си вкара автогол, за да дойде звездният миг на Бернардески.

Малко преди това гол на Марио Манджукич беше отменен за игра с ръка на дебютанта Кристиано Роналдо. Звездното попълнение на Юве игра добре и отправи няколко удара, но отличният в този мач вратар Стефано Сорентино отчая петкратния носител на Златната топка.

В следващия кръг Юве е домакин на Лацио, докато Киево гостува на Фиорентина. 


Макс Алегри очаквано заложи на 4-2-3-1. Атаката поведе звездното попълнение Кристиано Роналдо, зад него действаше Пауло Дибала. По крилата бяха Дъглас Коста и Хуан Куадрадо, а до Миралем Пянич игра Сами Кедира. В защитата имаше двама дебютанти до Алекс Сандро и Джорджо Киелини – завърналият се Леонардо Бонучи и Жоао Кансело. На вратата застана Войсчех Счесни. 

Киево излезе в 4-3-3, като атаката беше съставена от Фабио Депаоли, Мариуш Степински и Емануеле Джакерини. В халфовата линия играха Перпарим Хетемай, Иван Радованович и Никола Ригони. Отбранителният вал пред вратаря Стефано Сорентино беше съставен от Фабио Депаоли, Лука Росетини, Ненад Томович и Фабрицио Качаторе.

Мачът започна страхотно за шампионите. Още в 3-ата минута Миралем Пянич центрира от фаул, Джорджо Киелини свали към Сами Кедира, който с удар от движение отбеляза първия гол през сезона в Серия "А". После удар на Пауло Дибала по земя беше спасен от Стефано Сорентино.

В началото сериозно впечатление правеха освиркванията на тифозите на гостите към Леонардо Бонучи. Причината е, че те още не са му простили за миналогодишния трансфер в Милан и радостта при гола, който отбеляза срещу Юве.

Пред вратата на домакините пък продължаваше да ври и кипи. След изпълнение на корнер, Киелини засече, но в тялото на Кристиано Роналдо, който беше пред опразнената врата. При положението обаче имаше и засада, която съдиите маркираха. После Дъглас Коста пусна успореден пас пред голлинията към Жоао Кансело, който беше изпреварен в последния момент.

След колебливото начало Киево погледна по-смело в предни позиции и изстрел на Иван Радованович мина в опасна близост до вратата. 180 минути по-късно Хуан Куадрадо намери Роналдо, който отправи мощен удар. Сантиметри обаче го разделиха от първи гол за Юве. В 22-ата минута шампионите организираха бърза контра, която завърши с неточен изстрел на Куадрадо.

След половин час игра Кристиано засече от воле от малък ъгъл, но отново мерникът му изневери, макар и ситуацията да беше трудна за отиграване. По-късно Коста се опита да намери сглобката на вратата, но отново в аут. Противно на логиката, Киево изравни в 38-ата минута. Емануеле Джакерини центрира, Мариуш Степински се справи с Бонучи и Киелини и с глава се разписа за 1:1!

Второто полувреме започна с мощен натиск на Ювентус и Сорентино изби далечен шут на Роналдо. В 56-ата минута обаче Киево изненадващо поведе. Джакерини надигра Кансело и португалецът го спъна в наказателното поле. Потърпевшият застана зад топката и не сбърка, за да даде преднина на "летящите магарета". Реакцията на Макс Алегри не закъсня и пусна на терена Федерико Бернардески за сметка на Куадрадо. Малко по-късно резервата стреля, но вратарят улови.

След час игра Пянич центрира от фаул, Кристиано засече с глава, но право в ръцете на Сорентино. По-късно Роналдо отправи великолепен изстрел, след като се справи с трима бранители, но за сетен път 39-годишният страж спаси. По-късно отново петкратният носител на Златната топка се размина с гола, след като ударът му беше избит. Юве продължи да създава опасности и Марио Манджукич засече с глава, но в аут.

В 73-ата минута и пред Дибала се откри великолепен шанс да изравни, но Сорентино спаси и неговият изстрел по земя. Така се стигна до 76-ата минута, когато хегемонът на Ботуша стигна до 2:2. Бернардески центрира от корнер и Матия Бани си заби автогол! После Роналдо стреля от фаул встрани от вратата и отново стражът на Киево изби.

В 85-ата минута току-що появилият се на терена Емре Джан засече с глава, но право в тялото на вратаря. Малко по-късно дойде най-спортният момент в мача. Роналдо и Сорентино се сблъскаха и Манджукич вкара с глава. При положението вратарят беше паднал на земята, изгуби съзнание за части от секундата и съдията се допита до ВАР. След като видя повторение Фабрицио Паскуа реши, че има нарушение в атака на португалеца. 

В 93-ата минута Юве все пак стигна до изстрадания успех. Сандро се отличи великолепен пробив отляво с пас успоредно на голлинията където Бернардески с едно докосване оформи крайното 3:2.

Киево – Ювентус 2:3

Голмайстори: 0:1 Кедира (3), 1:1 Степински (38), 2:1 Джакерини (56-д), 2:2 Бани (76-авт), 2:3 Бернардески (93)

Киево: Сорентино (90-Секули), Бани, Качаторе, Депаоли, Джакерини, Хетемай, Радованович, Ригони, Росетини, Степински (66-Джорджевич), Томович
Треньор: Лоренцо Д’Анна

Ювентус: Счесни, Кансело, Бонучи, Киелини, Сандро, Кедира (84-Джан), Пянич, Куадрадо (57-Бернардски), Коста (64-Манджукич), Дибала, Роналдо
Треньор: Макс Алегри

Верона: ст.: "Марк Антонио Бентегоди"
Съдия: Фабрицио Паскуа
Жълти картони: Радованович, Томович (Киево)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/V1lh1oxlXMI" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>