Голямото дерби на Италия между Ювентус и Интер наближава. Тази вечер от 21.30 часа наше време "бианконерите" и "нерадзурите" ще се изправят един срещу друг в мач от 15-ия кръг на Серия "А".

Преди него хегемонът на Ботуша има 40 точки и е на върха с 13 победи и 1 равенство от старта на кампанията. Гостите заемат 3-та позиция с 29 т. и само успех в Торино ще ги остави в битката за Скудетото. Евентуално...

Задачата на Интер се очертава да бъде много тежка. На "Алианц Стейдиъм" отборът определено не се чувства комфортно, въпреки че в първото дерби между двата отбора на това съоръжение, гостите спечелиха с 3:1. Последва равенство 1:1 и три поредни победи за Юве без допуснат гол – 3:0 за Купата и 2:0 и 1:0 в калчото. През миналия декември съперниците отново се срещнаха в Торино и резултатът беше 0:0.

В исторически план "нерадзурите" имат едва 15 победи като гост над Юве, 19 равенства и цели 65 загуби. Първият им мач в Торино е в началото на миналия век – 14 ноември 1909 г. и домакините надделяват с 2:0. Още при ответната си визита миланци стигат и до дебютен успех като гост над Юве – също 2:0, на 28 май 1911 г.

Юве е разгромявал Интер многократно у дома. 7:2 през 1913 г., 6:2 през 1932 г., 5:1 през 1957 г... И, разбира се, легендарното 9:1 на 10 юни 1961 г., когато легендата Омар Сивори нанизва 6 гола, а гостите излизат с младежкия си състав. Причината е протест от тяхна страна. Мачът, който е трябвало да реши титлата, е отложен заради нахлуване на фенове на терена. Дисциплинарната комисия на Италия нарежда служебна победа 2:0 за "синьо-черните", но после отменя решението и дербито трябва да се преиграе.

И това кара гостите да излязат с младоци. Сивори пък не показва милост към клетите юноши на Интер, защото се бори за Златната топка, която впоследствие и печели. От този момент започва голямата вражда между двата клуба. Върхът е 2006 г., когато Юве е изхвърлен в Серия "Б" за скандала Калчополи и едното му Скудето е присъдено по служебен път на "нерадзурите". Няколко години по-късно легендата на миланци Кристиан Виери направи шокиращо разкритие – всичко е било инсценирано от Масимо Морати, тогавашният президент на Интер.

"Всички играчи на Интер бяхме накарани да подпишем контракти с Телеком, за да можем да бъдем под абсолютен контрол на Морати и да си държим устите затворени. Всички знаехме за плана на президента да отстрани Ювентус и Милан. Аз бях най-зорко шпиониран, тъй като съм доста приказлив. Когато скандалът избухна се почуствах доста зле, защото ми стана неприятно за играчите на Ювентус и Милан, чийто труд беше ограбен". 

"Все пак разбирам напълно Морати. Той много обича Интер и много страдаше, когато не успявахме да вземем Скудетото. Най-тежко му беше на 5 май 2002 година, когато изгубихме титлата в последния кръг, а Юве стана шампион", разказа Виери, с което беше лепнато черно петно и върху Интер.

Сега залогът далеч не е титла или трофей, но бъдете сигурни, че и двата отбора ще се хвърлят на 100%, за да подчинят големия съперник.