Петкратният носител на Златната топка Кристиано Роналдо напусна Реал Мадрид през лятото. Той се премести в италианския хегемон Ювентус, но битката с Лео Меси за №1 на планетата не стихва, макар и от разстояние.

Аржентинският гений на Барселона вчера спечели рекордната пета Златна обувка, с което изпревари с едно отличие най-големия си конкурент. Голеадите на двамата обаче не спират и в момента Меси е лидер в листата на Ла Лига с 14 попадения. Роналдо има 11 в Серия "А" и изостава с едно от Кжищоф Пьонтек (Дженоа), но едва ли някой се съмнявам, че португалският ас ще изпревари полската сензация.

До края на сезона има още много мачове, но отново Меси и Роналдо се очертава да се борят за Златната обувка. През последните години единствено Луис Суарес наруши хегемонията на двамата, а Хари Кейн, Роберт Левандовски и Мохамед Салах протегнаха ръце към отличието, но безуспешно.

В момента тримата имат по 10 гола в първенствата си, като до Пьонтек можем да поставим и Пако Алкасер (Борусия Дортмунд), но подобно на поляка, едва ли и той ще задържи темпото до края на сезона. Нещо, в което никой не се съмнява за Меси и Роналдо, даже и при контузии.

През цялата си кариера аржентинецът се е разписал 567 пъти, докато Кристиано е с 542 попадения, показва проверка на Marca. Лекото предимство на Меси идва от извънземната 2012 г., когато наниза невижданите 90 гола. Рекордът на португалеца е 69 през 2013 г.

За жалост краят на епохите им приближава и чак след това ще видим кой има повече индивидуални отличия и голове. Но и това няма да даде категоричен отговор на въпроса кой е №1. За битката на неуморимите голмайстори ще се говори вовеки.