Пътят на Ювентус към величието започна с Антонио Конте преди седем години. Италианският тактик току-що беше пристигнал, след като отведе Сиена до промоция в Серия "А" и се канеше да започне предизвикателството със "Старата госпожа".

Всички знаем историята. Той върна "бианконерите" на върха на Ботуша след мъчителни пет сезона. Но защо припомняме това? Във въпросното лято Джузепе Марота подписа с двама нови полузащитници: Артуро Видал и Андреа Пирло. Между другото, те струваха на клуба общо 10,5 млн. евро, платени единствено за чилиеца.

В навечерието на сезон 2011/12 Конте планираше да пусне същата формация, която помогна на Сиена да се върне в калчото, 4-2-4. Но когато наблюдаваше Видал, Пирло и юношата на Юве Клаудио Маркизио, реши да смени тактиката с трима полузащитници.

Триото по-късно стана известно като MVP. Маркизио и Видал бяха идеални в ролята на box to box халфове (играят от едното до другото наказателно поле), докато Маестрото беше ръководителят, който композира стила на игра чрез даване на хитри пасове.

Всеки от тях завърши този сезон, участвайки в 10+ гола и бяха важни колкото легендарното BBC в защита: Андреа Бардзали, Леонардо Бонучи, Джорджо Киелини.

По-късно Пол Погба се присъедини към добре смазаната машина и Юве формира една от най-добрите халфови линии в историята на италианския футбол. Може да ви звучи пресилено, но е точно така и след години ще се говори все повече за нея.

Оттогава Юве значително подобри и крайните линии на отбранителния вал. С течение на времето Паоло Де Челие и Федерико Пелузо бяха сменени с Алекс Сандро и Жоао Кансело, които в момента са сред най-добрите на своите постове. Не е нужно да говорим за скъпоценните камъни, които Юве притежава. Те показват какво е инвестирал клубът, за да покори европейския връх.

Въпреки това, ако сте гледали победата над Лацио в неделя, ясно се видя, че към момента торинци са невежи в средата на терена. Влизането на Кансело обърна дербито на "Олимпико", но остава въпросът дали Макс Алегри може да триумфира в Шампионска лига с тази полузащита.

Веднъж Алегри каза, че Сами Кедира е сред най-добрите в света, когато става въпрос за "четене на играта". Никой не може да отрече невероятната работа на Блес Матюиди, докато Родриго Бентанкур очевидно има огромен потенциал. Може би Емре Джан се нуждае от повече време. И все пак, освен Миралем Пянич, можете ли да си представите друг халф на Юве, който да е твърд титуляр в Реал Мадрид, Барселона или Байерн Мюнхен?

Ако "бианконерите" искат да завладеят Европа, трябва да станат най-голямото куче в двора. Това изисква онези халфове, които могат да вкарват и асистират. А нито един от настоящите играчи в средата на терена не е участвал в повече от 3 гола през кампанията.

Разбира се, Юве има големи звезди в предни позиции, начело с Кристиано Роналдо. Но дори и той се нуждае от качество зад гърба си.

Материал на Рамез Натан, FourFourTwo, превод на Gol.bg