Италианският хегемон Ювентус беше детрониран от Купата на страната след 4-ри годишно господство!

"Бианконерите" си намериха майстора в лицето на Аталанта, който разби шампиона с 3:0 на своя стадион "Атлети д’Адзури" и се класира на 1/2-финалите, където съперник в два мача е Фиорентина.

Успехът за "синьо-черните" беше напълно заслужен, след като торинци се представиха безобразно, но сега нямаше кой да ги измъкне, както стана срещу Лацио (2:1). Героят от "Олимпико" Жоао Кансело този път се превърна в грешник, след като носи основна вина за гола Тимоти Кастан за 1:0 в 37-ата минута. Само 120 секунди по-късно кошмарът на "Старата госпожа" Дуван Сапата удвои преднината, в края отново той се разписа за крайното 3:0!

Освен отпадането, Юве получи още една много лоша новина. Капитанът Джорджо Киелини се контузи и напусна принудително през първото полувреме. На негово място се появи именно Кансело. Аталанта пък победи рекордьора по титли у дома за първи път от 2002 г., като от тогава изминаха 14 мача – 10 загуби и 4 равенства. 


И двамата треньори заложиха на част от най-добрите си футболисти. Атаката на домакините поведе Дуван Сапата, подпомаган от Йосип Иличич и Алехандро Гомес. Тройката в защита беше съставена от Рафаел Толой, Берат Джимсити и Хосе Луис Паломино.

Макс Алегри предпочете Федерико Бернардески пред Дъглас Коста. До него действаха твърдите титуляри Пауло Дибала и Кристиано Роналдо. Възстановеният Сами Кедира стартира мача, в средата на терена играха още Блес Матюиди и Родриго Бентанкур.

Мачът в Бергамо започна с атаки и към двете врати и в 5-ата минута удар на Мартен де Роон излезе в аут. После Джорджо Киелини с решаваща  намеса изчисти точно пред връхлитащия Дуван Сапата. И при последвалия корнер Берат Джимсити си засече с глава на близка греда, но покрай целта.

В тези минути Аталанта беше далеч по-опасен, но в 12-ата минута Кристиано Роналдо беше изведен на чиста позиция. Той обаче се намираше в засада, която беше маркирана. В ответната атака Войсчех Счесни улови далечен изстрел на Сапата. В средата на полувремето Алехандро Гомес отправи страхотен удар към долния ъгъл, но вратарят на Юве плонжира и изби с една ръка.

После и двамата треньори извършиха по една принудителна смяна в рамките на 60 секунди. Първо Йосип Иличич беше сменен с Марио Пашалич, след това Джорджо Киелини отстъпи мястото си за сметка на Жоао Кансело. Безспорно това беше голям удар за шампионите, тъй като и другият им титулярен централен защитник – Леонардо Бонучи, е с контузия.

И в 37-ата минута резервата на Юве сбърка при изнасянето, позволявайки Тимоти Кастан да му отнеме топката. Той напредна и с безпощаден удар матира Счесни за 1:0 за Аталанта! Проблемите в защитата на торинци продължиха да следват един след друг и секунди по-късно Сапата с шут в близкия ъгъл удвои преднината на домакините – 2:0!

За първите 45 минути "бианконерите" нямаха нито един изстрел по посока на противниковата врата, което им се случва във втори пореден мач. След почивката Кансело допусна нова безумна грешка, но този път "Старата госпожа" се размина с уплаха, след като при последвалата контра Сапата извърши нарушение в атака.

Юве не се отказа и отговори чрез Даниеле Ругани, който засече с глава, но покрай целта. По-късно мощен удар на Родриго Бентанкур излезе в аут. В 68-ата минута Сами Кедира стреля, но Етрит Бериша изби. Влизането на Миралем Пянич в игра също не промени слабото представяне на гостите, които така и не успяха да пробият защитата на Аталанта.

В 86-ата минута нова безобразна грешка в отбрана доведе до трети гол във вратата на Счесни. Матия Де Шилио върна неразчетено към вратаря, Сапата пресече паса и без проблеми оформи крайния резултат! В продължението воле на Кристиано Роналдо излезе в аут. 

Аталанта – Ювентус 3:0 

Голмайстори: 1:0 Кастан (37), 3:0 Сапата (39, 86)

Аталанта: Бериша, Толой, Джимсити, Паломино (89-Масиело), Хатебор, Де Рун (90-Госенс), Фройлер, Кастан, Гомес, Иличич (23-Пашалич), Сапата
Треньор: Джан Пиеро Гасперини

Ювентус: Счесни, Алекс Сандро, Киелини (27-Кансело), Ругани, Де Шилио, Матюиди, Бентанкур, Кедира (71-Пянич), Бернадески, Роналдо, Дибала (62-Коста)
Треньор: Макс Алегри

Бергамо, ст.: "Атлети д’Адзури"
Съдия: Фабрицио Паскуа
Жълти картони: Джимсити, Хатебор, Фройлер (Аталанта); Пянич (Ювентус)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/8zIBl57A5ZQ" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>