Спящият колос Аякс се събуди! Холандците продължават да изумяват Европа, след като елиминираха италианския хегемон Ювентус и се класираха на 1/2-финалите в Шампионска лига за първи път от 20 години!

Гостите спечелиха насред Торино с 2:1, като това беше най-малкото, с което "Старата госпожа" се отърва. Всичко започна брилянтно за домакините, след като Кристиано Роналдо откри резултата в 28-ата минута, но след това Аякс пое инициативата и не я изпусна до самия край.

Дони ван де Беек изравни в 34-ата минута, а в 68-ата Матийс де Лихт донесе успеха за холандците, които с общ резултат 3:2 от двата мача се клаираха за следващата фаза.

Там съперник ще е победителят между Манчестър Сити и Тотнъм, които играят на "Етихад" утре вечер. Преди реванша лондончани имат преднина от 1:0. 


Макс Алегри избра Пауло Дибала да застане на мястото на контузения Марио Манджукич. Аржентинският техничар действаше в предни позиции с Федерико Бернардески и голямата звезда Кристиано Роналдо. Даниеле Ругани отново смени контузения капитан Джорджо Киелини. Матия Де Шилио беше предпочетен пред Жоао Кансело, който в първия мач асистира и беше с основна вина за гола на холандците.

Жоел Велтман смени наказания Николас Таляфико в състава на Аякс. В центъра на атаката застана Душан Тадич, подпомаган от Давид Нерес и Хаким Зиеш. Младата звезда Франки де Йонг, който имаше проблеми с контузия, също започна титуляр за гостите. До него в средата на терена играха Ласе Шьоне и Дони ван де Беек.

Мачът в Торино започна предпазливо и в началото интересни положения пред двете врати нямаше. Холандците получиха лоша новина в 11-ата минута, когато завърналият се след наказание Нусаир Мазруи получи контузия и беше принудително сменен. Първият напечен момент дойде в 21-ата минута. След карамболи Дони ван де Беек се озова на чиста позиция, но ударът му мина над целта.

Юве отговори малко по-късно с изстрел на Пауло Дибала, който Андре Онана улови. До този момент срещата беше скучна, което беше изцяло по вкуса на "бианконерите" заради гола на чужд терен. Така се стигна до 28-ата минута, когато резултатът беше открит. Матийс де Лихт сбърка при центриране от корнер, остави Кристиано Роналдо непокрит и петкратният носител на Златната топка откри резултата с глава - 1:0!

По-късно португалският ас можеше да се разпише за втори път, но бомбеният му удар излезе в аут. В 34-ата минута Аякс изравни. Топката попадна случайно във Ван де Беек и Матия Де Шилио покриваше засадата. Халфът се обърна на секундата и с удар по земя матира Войсчех Счесни за 1:1! 

В 52-ата минута Аякс беше на косъм от втори гол. Миралем Пянич сбърка при изнасянето, Ван де Беек изведе Хаким Зиеш на чиста позиция и нападателят стреля силно. Счесни обаче беше заел отлична позиция и успя да спаси с една ръка. 180 секунди по-късно Роналдо засече с глава центриране от корнер, но в аут. В 58-ата минута Ван де Беек отново беше под светлината на прожекторите. Той шутира точно под горната греда, но отново вратарят на Юве беше на мястото си и изби.

В средата на второто полувреме Пянич спаси домакините от сигурен гол. Душан Тадич пусна чудесен пас към Зиеш, който се намираше пред опразнената врата, но босненецът с решителен шпагат изчисти. После Зиеш се озова на чиста позиция, но реши да подава, вместо да стреля и сбърка. До този момент Аякс игра далеч по-добре, а Юве не можеше да създаде смислена атака. 

И в 68-ата минута логичното се случи. След центриране от корнер, Де Лихт надскочи Даниеле Ругани и Алекс Сандро и с глава даде преднина за холандския колос - 2:1! В 74-ата минута Давид Нерес беше изведен зад гърба на защитата, но сантиметри го разделиха от три гол за гостите. До края не падна нов гол, а попадение на Зиеш беше правилно отменено за засада.

Ювентус - Аякс 1:2

Голмайстори: 1:0 Роналдо (28), 1:1 Ван де Беек (34), 1:2 Де Лихт (68)

Ювентус: Счесни, Алекс Сандро, Ругани, Бонучи, Ди Шилио (64-Кансело), Матюиди, Пянич, Джан, Роналдо, Дибала (46-Кийн), Бернадески (80-Бентанкур)
Треньор: Макс Алегри

Аякс: Онана, Велтман, Де Лихт, Ван де Беек, Нерес, Тадич, Мазрауи (11-Синкгравен, 80-Магалан), Блинд, Шьоне, Де Йонг, Зиеш (80-Хунтелаар)
Треньор: Ерик тен Хаг

Торино, ст.: "Ювентус Стейдиъм"
Съдия: Клеман Тюрпен
Жълти картони: Джан, Роналдо (Ювентус)  

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/l2n-mDZLUyA" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>