Акциите на Ювентус се сринаха с 24%, след като италианският отбор бе отстранен от европейското елитно клубно състезание Шампионска лига от считания за аутсайдер холандски тим Аякс във вторник. Акциите на клуба от Амстердам пък поскъпнаха, съобщава най-големият финансов и икономически сайт в България Investor.bg.

Ювентус, чиито акции загубиха около 400 млн. евро (453 милиона долара) от пазарната си капитализация до най-ниските си нива, поскъпнаха в двадесет и осмата минута благодарение на гола на 34-годишния Кристияно Роналдо, петкратен носител на приза  Ballon d’Or. Младежите на Аякс обаче надделяха с два гола на играчи от младежката академия - 21-годишният Дони ван де Беек и 19-годишният Матийс де Лигт, които изпратиха клуба в първия му полуфинал на Шампионската лига от 1997 г. насам.

Сега Аякс има шанса да увеличи годишните си приходи с повече от една трета. Достигането до полуфиналите гарантира на тима приходи от 12 милиона евро (13,6 милиона долара) от наградния фонд, а още 19 милиона евро потенциално може да бъдат добавени, ако отборът продължи напред. Сумата е без в нея да се включват приходи от продажбата на билети и приходите от мърчандайзинг, както и по-големия ливъридж от рекламните спонсори за клуб, спечелил си място в последния етап на надпреварата. Аякс отчете приходи от около 92 милиона евро през 2018 г., според данни, събрани от Bloomberg.

За Ювентус това бе сериозен провал за отбор, подкрепян от семейството на милиардера Аниели, чиято покупка на Роналдо през миналата година се разглеждаше отчасти като резултат от желанието да се спечели надпреварата. За първи път от девет години в полуфинала на Шампионската лига няма играе португалската суперзвезда, показват данни на статистическия сайт Opta.

Акциите на Juve повишиха стойността си след жребия за четвъртфинала през миналия месец, когато букмейкърите направиха от "La Vecchia Signora" или „Старата госпожа“ фаворит за полуфинала. Акциите поскъпнаха със 17% на 13-и март, когато хеттрик на Роналдо компенсира изоставането от испанския Атлетико Мадрид, за да осигури място в четвъртфинала за отбора от Торино.

Книжата на Аякс скочиха с 8,8% до 18,65 евро в началото на търговията днес в Амстердам, оценявайки компанията на 342,8 млн. евро. Тези на Ювентус се сринаха с 22% до 1,32 евро при пазарна стойност от 1,3 млрд. евро.