Италианският хегемон Ювентус започна успешно похода си към девета поредна титла. "Бианконерите" победиха с 1:0 като гост Парма в откриващия мач на сезона в Серия "А".

Успехът на "Енио Тардини" донесе Джорджо Киелини с гол в средата на първото полувреме. По-късно и Кристиано Роналдо се разписа, но попадението беше отменено чрез ВАР за много тънка засада.

До края на срещата петкратният носител на Златната топка обстрелва Луиджи Сепа, но той изигра великолепен двубой и отчая португалската звезда.

От новите попълнения на Юве, дебют направи единствено Адриен Рабио, който се появи в игра след почивката. В следващия кръг торинци приемат Наполи, докато Парма гостува на Удинезе. 


Жервиньо, който миналия сезон вкара три гола в два мача на шампионите, започна титуляр. До него в предни позиции действаха Роберто Инглесе и взетият през лятото от Аталанта Деян Кулушевски. За Юве Матайс де Лихт и Пауло Дибала седнаха на пейката.

Триото в атака беше съставено от голямата звезда Кристиано Роналдо, Дъглас Коста и завърналият се Гонсало Игуаин. От стартовия състав, единствено Ел Пипита не носи "черно-белия" екип през миналия сезон. Джанлуиджи Буфон, Данило, Мерих Демирал и Адриен Рабио останаха резерви, Аарън Рамзи не беше в групата.

Първият удар в мача отправи Дъглас Коста, но Луиджи Сепе не беше затруднен по никакъв начин. После Гонсало Игуаин подаде назад с пета към Кристиано Роналдо. Петкратният носител на Златната топка засече от движение, но в аут. В 12-ата минута Сами Кедира центрира като по учебник в наказателното поле, Роналдо се пребори за позиция и стреля с глава, но малко над вратата.

Парма отговори в следващата атака, когато Жервиньо проби по фланга и намери Роберт Инглесе, но Войсчех Счесни спаси. После домакините създадоха две добри положения след контри, но в 21-ата минута шампионите поведоха. Сепе боксира при центриране от корнер, но Алекс Сандро върна топката в наказателното поле. Там Джорджо Киелини успя да я чукне към вратата и тя влетя в нея за 1:0!

В 28-ата минута Роналдо получи на чиста позиция от Игуаин,овладя на гърди и потърси далечния ъгъл. Сантиметри обаче го разделиха от първи гол за сезона. 6 минути по-късно Кристиано демонстрира гения си. Той получи пас от Коста и през двама противници матира вратаря! Но голът беше отменен след допитване до ВАР. Причината – засада с милиметри на португалския ас.

След почивката интересните моменти намаляха, като Парма се опитваше да натисне в търсене на изравняването. След час игра Коста с пас по земя намери Роналдо, който шутира мощно, но в аут. Секунди по-късно удар на Игуаин беше избит в корнер, а в 63-ата минута Адриен Рабио дебютира за торинци, след като смени Кедира.

В 66-ата минута Роналдо залъга, че ще стреля с десния крак, стори го с по-слабия си ляв. Топката летеше точно под горната греда, но Сепе беше заел чудесна позиция и изби с една ръка. В 72-ата минута вратарят спаси пореден удар на звездата, този път по земя. До края не падна нов гол и Юве спечели с 1:0. 

Парма – Ювентус 0:1

Голмайстор: 0:1 Киелини (21)

Парма: Сепе, Лаурини, Якопони, Алвеш, Галиоло, Ернани, Бругман (77-Бругман), Барила (85-Карамо), Кулушевски (57-Силигарди), Жервиньо, Инглесе
Треньор: Роберто Д’Аверса

Ювентус: Шчесни, Де Шилио, Бонучи, Киелини, Сандро, Кедира (63-Рабио), Пянич, Матюиди, Коста (71-Куадрадо), Роналдо, Игуаин (83-Бернардески)
Треньор: Маурицио Сари

Ст.: "Енио Тардини"
Съдия: Фабио Мареска
Жълти картони: Кулушевски, Ернани (Парма); Кедира, Бернардески, Пянич (Ювентус)