Италианският хегемон Ювентус допусна грандиозна издънка, след като не успя да победи като гост новака Лече в мач от 9-ия кръг на Серия "А".

Срещата на "Стадио Виа дел Маре" завърши 1:1 и по този начин домакините спечелиха първа точка на своя стадион от началото на сезона. И двата гола паднаха от дузпи. Първо Пауло Дибала откри резултата в 50-ата минута, а 6 по-късно Марко Манкосу донесе изненадващата точка за Лече.

През всички 90 минути шампионите бяха пълен господар на терена, отправиха над 15 удара към вратата на Габриел и в крайна сметка многобройните пропуски натежаха.

Вижте класирането в калчото

Юве вече има 23 точки в класирането, но може да бъде изместен от върха, ако по-късно Интер победи Парма на "Джузепе Меаца". Лече събра 8 т. и се изскачи на 16-та позиция.


В отсъствието на оставения да почива Кристиано Роналдо, атаката на Юве поведоха Пауло Дибала и Гонсало Игуаин. Зад тях действаше Федерико Бернардески, а Джорджо Киелини, Аарън Рамзи, Марко Пяца и Дъглас Коста бяха в лазарета. Данило започна титуляр за първи път след мускулната си контузия, докато Емре Джан и Родриго Бентанкур партнираха на Миралем Пянич в средата на терена.

Фабио Ливерани заложи на Марко Манкосу зад нападателите Кума Бабакар и Диего Фариас. Треньорът на домакините изгледа срещата от трибуните, защото трябваше да изтърпи наказание от мача с Милан (2:2) на "Сан Сиро".

Лече можеше да поведе още във 2-ата минута, когато Зан Майер стреля силно, но Войсчех Счесни успя да избие. Шампионите отговориха чрез Гонсало Игуаин, чийто шут беше спасен от Габриел, но нападателят се намираше и в положение на засада.

В 8-ата минута Юве изпусна златен шанс да поведе. Емре Джан намери Федерико Бернардески, който се засуети и ударът му от точката за дузпата спря в тялото на Панагйотис Тахцидис. Последва разбъркване, при което изстрел на Пауло Дибала беше блокиран, след което защитата на домакините изчисти със сетни сили.

Мачът продължи да бъде двуостър и в следващата атака удар на Кума Бабакар беше уловен от Счесни. По-късно шут на Игуаин беше избит в корнер, а след него Леонардо Бонучи засече с глава в аут. След четвърт час игра гол на Ел Пипита беше отменен след допитване до ВАР. Нападателят се разписа на далечната греда след подаване на Алекс Сандро по земя, но е имало засада.

В 22-ата минута Дибала изведе Игуаин, но той отново не успя да открие резултата, след като мерникът му изневери от малък ъгъл. Ла Джоя също не успя да се разпише след технично изпълнение от наказателното поле. В 26-ата минута Юве отново пропусна отлична възможност за гол. Бернардески с прекрасен пас изведе Дибала сам срещу Габриел, но вратарят успя да избие с върха на пръстите си.

В 41-ата минута Данило пусна пас успоредно на голлинията, но Биаджо Мечариело успя да спре Бернардески. Втората част започна с нарушение на Джакопо Петричоне срещу Миралем Пянич в наказателното поле. След допитване до ВАР, Паоло Валери отсъди дузпа. Зад топката застана Дибала, който със силен удар в долния ляв ъгъл откри резултата – 1:0 за Юве!

Малко след това Лече можеше да възстанови равенството, но Счесни изби шута на Марко Манкосу. От последвалия корнер, Матайс де Лихт игра с ръка в наказателното поле и домакините също получиха дузпа. Тя беше изпълнена от Манкосу, който не сбърка за 1:1! Маурицио Сари веднага взе мерки и смени Данило с Хуан Куадрадо.

В 62-ата минута Бернардески беше изведен между двамата централни защитници, преодоля вратаря, но от малък ъгъл уцели гредата. По-късно италианският национал отново имаше чудесна възможност да вкара, но този път не уцели вратата. Четвърт час преди края и Бонучи не успя да се разпише от чиста позиция.

По-късно сантиметри разделиха и Дибала от гола и в крайна сметка мачът завърши 1:1, въпреки че Игуаин можеше да вкара в 95-ата минута, но вратарят спаси. 

Лече – Ювентус 1:1

Голмайстори: 0:1 Дибала (50-д), 1:1 Манкосу (56-д)

Лече: Габриел, Мечариело (72-Рисполи), Росетини, Лучони, Калдерони, Петричоне, Тахцидис, Майер (58-Табанели), Манкосу, Фариас (46-Лападула), Бабакар
Треньор: Фабио Ливерани

Ювентус: Счесни, Сандро, Де Лихт, Бонучи, Данило (58-Куадрадо), Пянич (67-Кедира), Бентанкур, Джан (72-Рабио), Бернардески, Игуаин, Дибала
Треньор: Маурицио Сари

Стадион: "Виа дел Маре"
Съдия: Паоло Валери
Жълти картони: Калдерони, Росетини, Манкосу, Лападула (Лече); Бернардески (Ювентус)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/XtO9eGg-Hnw" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>