Италианският хегемон Ювентус се върна на върха в Серия "А", след като победи с 1:0 Милан в дербито от 12-ия кръг на Серия "А", играно в Торино.

В герой за шампионите се превърна Пауло Дибала, който вкара единствения гол в 77-ата минута. Двайсетина минути преди това аржентинският национал смени Кристиано Роналдо, който се прибра директно в съблекалните.

Вижте класирането в Серия "А"

Петкратният носител на Златната топка беше заменен във втора поредна среща. Срещу Локомотив Москва (2:1) Маурицио Сари оправда хода си с лека травма на звездата, който тогава отказа да го поздрави.

След загубата Милан остава с 13 т. и заема 14-то място, но тази вечер "росонерите" дадоха отпор на шампионите, създадоха добри положения пред Войсчех Счесни, но не ги оползотвориха. 


Юве се нуждаеше от задължителна победа преди сблъсъка, за да измести Интер от върха. Маурицио Сари не можеше да разчита единствено на капитана Джорджо Киелини. Матайс де Лихт се завърна след лека контузия в глезена. На терена беше и Кристиано Роналдо, който получи проблеми при победата с 2:1 над Локомотив Москва в Шампионска лига. Федерико Бернардески и Гонсало Игуаин бяха предпочетени пред Дъглас Коста и Пауло Дибала, а Хуан Куадрадо беше титуляр, след като не игра в Русия заради наказание.

Милан беше без Матео Мусакио, Сами Кастийехо и Фабио Борини. Франк Кеси беше изваден от групата заради слаба форма и лошо отношение към тренировъчния процес. Стефано Пиоли заложи на схема 4-3-3, въпреки че през седмицата тренираше 3-4-2-1. Андреа Конти беше предпочетен за десен бранител пред Давиде Калабрия, а Лео Дуарте смени Мусакио в сърцето на отбраната. Сусо се завърна след контузия, оформяйки тризъбеца в атака с Кшищоф Пьонтек и Хакан Чалханоглу.

В началните минути шампионите заложиха на традиционния си подход под ръководството на Сари – дълбока преса. Това затрудняваше гостите, които трудно изнасяха. Първият точен удар дойде в 14-ата минута, когато Кристиано Роналдо изведе Гонсало Игуаин. Той се справи с Лео Дуарте и стреля от малък ъгъл, но Джанлуиджи Донарума изби.

В 17-ата минута Милан показа, че няма да е обречен в Торино. Кшищоф Пьонтек се измъкна от Леонардо Бонучи и Матайс де Лихт, засече с глава, но покрай целта. В средата на полувремето "росонерите" пропуснаха нов шанс за гол. Лукас Пакета стреля с глава от трудно положение, но насочи топката точно под гредата. Войсчех Счесни обаче внимаваше и изби с върха на пръстите си.

След половин час игра Федерико Бернардески дриблира и шутира от границата на наказателното поле, но на сантиметри от целта. В самия край на първата част стана напечено. Първо Донарума улови удар на Роналдо, а Счесни се справи след мощно изпълнение на Тео Ернандес. Секунди преди края Пьонтек беше изведен по диагонала и стреля, но отново вратарят на шампионите спаси.

След почивката далечни удари на Родриго Бентанкур и Блес Матюиди профучаха в опасна близост до целта. Изпълнението на французина беше фалцово и късметът покри гостите. В 55-ата минута Пауло Дибала смени Роналдо, който се прибра директно към съблекалните. В 57-ата минута Пьонтек получи пас зад гърба на Де Лихт, напредна и шутира, но отново Счесни спаси.

В 66-ата минута Юве организира чудесна атака. При нея Матюиди направи двойно подаване с Дъглас Коста, но мерникът му изневери от добра позиция. После Донарума улови слаб удар на Дибала, а четвърт час преди края Чалханоглу затрудни Счесни от фаул, но полякът отрази.

В 77-ата минута Юве поведе чрез Дибала, който за седми път в кариерата си вкара на Милан. Голът падна след чудесна атака с бързи подавания през центъра. Накрая Игуаин намери Дибала, който финтира противник и с удар в далечния ъгъл откри резултата! "Росонерите" веднага се хвърлиха да изравняват и Счесни улови шут на Чалханоглу.

До края Милан натисна, но Игуаин и Дибала не успяха да затворят мача след контри, гостите обаче не изравниха и загубиха дербито. 

Ювентус – Милан 1:0

Голмайстор: Дибала (77)

Ювентус: Счесни, Куадрадо, Бонучи, Де Лихт, Сандро, Бентанкур, Пянич, Матюиди (70-Рабио), Бернардески (61-Коста), Игуаин, Роналдо (55-Дибала)
Треньор: Маурицио Сари

Милан: Донарума, Конти, Дуарте, Романьоли, Ернандес, Пакета (85-Ребич), Бенасер, Крунич (62-Бонавентура), Сусо, Пьонтек (66-Леао), Чалханоглу
Треньор: Стефано Пиоли

Торино, "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Фабио Мареска
Жълти картони: Куадрадо (Ювентус); Крунич, Бенасер, Ернандес, Сусо, Чалханоглу (Милан)