Застраховката е стадионът, а не спонсорът. „Алианц“ е полицата на Ювентус: когато има проблем, той се намесва. През 9-те години, откакто играят на новото си съоръжение, бианконерите печелят средно по 2,65 точки на мач в Серия А. Впечатляващо! Когато търсите обяснение за господството в Италия, си струва да вземете предвид манталитета, приноса на Конте, Алегри и Сари, шампионите, Кристиано Роналдо, но не е за пренебрегване и новият дом.

От 2011-а до днес Ювентус е загубил 30 мача в Серия А, от които 5 у дома. Проблемът извън числата отново е актуален в тази абсурдна 2020 г., а новият режим – мачове без публика, вероятно санкционира Ювентус повече от останалите отбори.

 

  • Причините за господството

Гостуващите треньори често отговарят, че отборите, когато пристигнат в Торино, смятат, че са предопределени жертви. На теория не трябва да е така: „Алианц“ има капацитет от малко над 40 000 зрители, далеч от тълпите на „Меаца“ и „Олимпико, да не говорим за „Ноу Камп“. Освен това връзката между Юве и крайните ултраси е толкова сложна, че превърна отсъствието на песни и скандирания в правило. И все пак има треньори, готови да обяснят, че на стадиона се генерира забележително визуално-звуково въздействие и през годините се затвърждават поредица от ритуали – саундтракът, дикторът, излизането за загрявката, които превръщат №1 в класирането в почти задължителен елемент.

 

  • Наполи успя за последно

Статистиката за последните 3 сезона не лъже. От 2017 г. Юве е на четвърто място след ПСЖ, Барселона и Ливърпул в Топ 5 на първенствата на Европа по средно спечелени точки у дома. През 2019-20 г. е трети след мърсисайдци и блаугранас. Сметката е проста – ефектът се дължи на стадиона, макар не винаги да може да се обясни. През сезона Сари рискува на няколко пъти – измъкна се срещу Болоня (при 2:1 в добавеното време Сантандер по чудо не изравни) и Дженоа (Роналдо вкара от дузпа в 90+6 за 2:1), само Сасуоло (2:2) измъкна точка в странен мач, превърнал в герой 18-годишния вратар дебютант Стефано Турати. Като цяло Юве не е губил у дома от гола с глава на Калиду Кулибали при 1:0 за Наполи на 22 април 2018 г.

 

  • А сага какво

Предстои да разберем какво ще се случи в следващите 6 мача. Юве приема Лече, Торино, Аталанта, Лацио, Самп и Рома. Дербито срещу Интер (2:0) от 8 март изпрати ясно послание – с публика или без, разликата е нищожна. В тишината Юве спечели, демонстрирайки силата си. Удуши съперника си в аквариум. Сари трябва да намери продължението между юни и август. Предизвикателството е да стимулира футболистите чрез играта, за да предотврати липсата на адреналина от публиката.

 

  • Роналдо под пара

От понеделник започнаха истинските отборни тренировки, след като досега бяха на малки групи. Роналдо не пропусна да демонстрира перфектната си форма, като с шут вкара топката в… баскетболен кош. Между другото, едно от обясненията защо Юве е много по-добър у дома, се крие именно в Кристиано. От реализираните до момента 21 гола в Серия А, португалецът се е разписал 6 пъти при гостувания, а останалите 15 попадения са в 13 мача у дома. Затова на „Алианц“ двубоите започват с 1:0 за Ювентус.

Лука БИАНКИН „Гадзета дело спорт”, превод на в-к Тема спорт