На много хора са свойствени хазартът и стремежът към победа, в т.ч. и на професионалните спортисти, които са придобили всичко сами, със собствени сили.

В голяма степен те са подложени на изключителен стрес, затова търсят всякакви способи да се справят с проблемите, макар че късметът не винаги ги спохожда.

Майкъл Джордан профуква 20 млн. долара, известен куотърбек залага от затвора по телефона, а бивш играч на "Манчестър Юнайтед" изпълнява поръчки на сър Алекс Фъргюсън.

В своята автобиография "Как да не станеш футболист милионер" бившият халф-бек на "Манчестър Юнайтед" и Северна Ирландия Кийт Гилеспи признава, че е профукал в букмейкърски пункт цялото си състояние, което е заработил. "Разбира се, не мога да цитирам точно, но някъде към 7-8 млн. паунда", намира сили да си признае Гилеспи. Кийт започва да залага, докато е играч на "Манчестър Юнайтед" (всичко започва с молба на Алекс Фъргюсън да направи няколко залога на негово име и в случай на успех му отпускал "бонуси"), но в "Нюкасъл" Гилеспи действително се развихрил.

"Ако по-рано трябваше да се разхождам до букмейкърския пункт, сега интернет и залозите по телефона позволяваха по-бързо да се разделя с парите. Веднъж по телефона за 48 часа проиграх 62 000 паунда - цялата ми годишна заплата, и затънах в яки дългове", спомня си Гилеспи, който днес живее в покрайнините на Бангор, Уелс, в скромна квартира и твърди, че вече е победил страстта към хазарта. По думите му сега се занимава само повърхностно - от години таванът на залаганията за Кийт е вече 20 паунда. Може би някой ден ще си възстанови парите?

През 1989 г. пък светът на бейзбола бе зашеметен. Оказа се, че един от най-великите играчи в историята на лигата Пит Роуз, към момента заемащ поста треньор на "Синсинати Редс", през целия си съзнателен живот е залагал. Така рекордьорът в Американската лига по бейзбол по брой хитове (4256) и изиграни мачове (3562) отмени важно събитие - въвеждането му в Залата на славата. Известният с неизчерпаемия си оптимизъм Роуз увери, че никога не е нарушавал спортната етика и е бил наклеветен от завистници, които по думите му в живота му съвсем не били малцина. Присъдата обаче бе сурова: пожизнена дисквалификация.

Едва след много години в книгата си "Затвор без решетки", станала бестселър, Роуз признава себе си за "частично виновен". Пит разкри, че все пак е залагал в бейзбола, но никога при участие на "Редс". Във връзка с това признание феновете на Роуз поискаха Пит да бъде включен в ново гласуване по повод определението на "безсмъртните". В тази ситуация обаче хората можеха да разберат легендата, но не и да му простят.

Въздушния Майкъл Джордан винаги е бил човек на хазарта, обожаващ различни басове. Например през 1992 г., когато отборът на САЩ се завръща триумфално от олимпиадата, Джордан се хванал на бас за 100 долара с деветима свои колеги, че неговият сак ще слезе пръв от лентата на багажното отделение. И спечелил! Впрочем това са дреболии на фона на изхарчената от Майкъл сума за всевъзможни залози в букмейкърски кантори, конни състезания, голф и казина - възлизаща на 20 млн. долара. Джордан не вижда нищо лошо в своето увлечение. В края на краищата той може да си позволи и по-голяма сума.

Както е известно, в Япония се отнасят с трепет към традиционната национална борба сумото: спортистите не само трябва да уважават съперника, но и трябва да са пропити с високи морални ценности. През 2012 г. става известно, че знаменитият шампион одзеки Кейдзи Котомицуки е залагал на бейзбол при нелегален букмейкър, контролиран от якудза. После се изясни, че не само Кейдзи е водел далеч от праведен живот - освен него още 65 борци от общо 700 си признали, че залагат. Наказаха обаче само Котомицуки, като го лишиха не само от поясите, но и от тлъстата му пожизнена пенсия.

Състезателят по американски футбол Арт Шлихтер се пристрастява още в края на 70-те, когато започва да играе за отбора в студентската лига, като с годините болестта все повече напредва. До такава степен, че още през първата година във висшата лига куотърбекът на "Балтимор Колтс" профуква 700 000 долара. Шлихтер залага на всичко поред - коне, баскетбол, футбол, и за да погаси дълговете си, започва да сътрудничи с ФБР, издавайки своите букмейкъри. През 1982 г. за това разбират в НФЛ и го дисквалифицират. После Арт на няколко пъти се връща, но всеки път безуспешно. Вече след края на кариерата си, в началото на 90-те, Шлихтер за пръв път попада зад решетките за фалшификация на чекове и други машинации, което е повод да го осъдят на 9 г. затвор. Но и в затвора той не се кротва и чрез мобилния си телефон продължава да залага. Заради залозите от зандана той е тикнат за 4 месеца в изолатора.

Освободен през 1996 г., той основава организацията Gambling Prevention Awareness, която е призвана да помага на спортистите, страдащи от игромания. Но всичко отново приключва плачевно. През 2011 г. плътно пристрастеният към кокаина Шлихтер е арестуван за далавери при продажбата на билети за Супербоул за 1 млн. долара. Следва присъда от 10 г. затвор. - Имах всичко, което можех да си пожелая: пари, слава, семейство. Но страстта към хазарта, желанието да вървя по ръба беше по-силно от мен - признава Шлихтер, който завеща мозъка си след смъртта си за изследвания на Бостънския университет. Възможно е дори някой да напише и дисертация, тъй като от 1982 г. той е задържан от полицията 44 пъти.

От династията Галингер (хокей на сериозно ниво са играли също баща му и чичо му) Дон е смятан за най-талантливия, като в дебюта си за НХЛ става най-младият играч в историята. Стартира в редиците на "Бостън Брюинс" през 1942 г. на 17 г. и помага на отбора да се добере до финала за купа "Стенли". Един ден колегата му Били Тейлър му предлага в мача с "Детройт" да заложи пари за загуба на "Бостън". Само след няколко мача Галингер спечелва повече от годишната си заплата (7800 долара), след което вече не може да спре. Тайното става явно след половин година, след което всички участници в заговора са дисквалифицирани доживот. Забраната да се занимава с хокей била снета от Галингер през 1970 г., но петното върху репутацията му остана.

"Яхти, частни самолети, разкошни лимузини, апартаменти - всичко това го имам в излишък. Вчера вечерта говорих с Бог и го попитах: Има ли проблем, че този щедър крал живее днес на земята? А той ми отговори: "Не, това беше предопределено" - написа "скромният" Флойд Мейуедър-младши в своята страница в Инстаграм. Парите на непобедимия американец валят като дъжд, затова и прозвището му е Money.

Мейуедър не само живее на широка нога, но и редовно залага. Например миналата година боксьорът заложи 5,9 млн. долара в букмейкърски пункт в Лас Вегас за победа на баскетболистите на "Маями" над "Индиана" в плейофа на НБА с разлика от 7 и повече точки. И спечели към 12 млн.! През януари 2014 г. сумата на залога бе още по-голям - 10 млн. за победа на "Денвър" над "Сиатъл" на финала на НФЛ. Мача спечели "Сиатъл", но Мейуедър каза, че муха го ухапала.

Прието е да се смята, че в стремежа за печалба любителят на залози може да извърши постъпка, с която не би се гордял. Случаят с английския ръгбист Мартин Ричардсън преди няколко години е точно обратен. От кантората на "Уилям Хил" 48-годишният ръгбист тъкмо се канел да се прибере у дома, когато в помещението нахлул грабител. Заставил касиера да отвори чекмеджето и тъкмо се канел да офейка с чувала, когато на пътя му застанал разяреният Ричардсън.

Мартин не се уплашил дори от пистолета в ръката на крадеца. Ръгбистът бързо го тръшнал на пода, а пристигналите полицаи щракнали белезниците на отдавна заработващия по този начин 18-годишен наркоман. Съдът му дал 6 г. затвор, а Ричардсън (между другото баща на британската ръгби звезда Райън Бейли) получил премия от 250 паунда. Интересното е, че след този случай от букмейкърския пункт предложили на Мартин длъжността охранител.