Датата е 22 ноември, годината е 1986. На ринга излизат коравият Тревор Бербик и младокът Майк Тайсън. Мачът продължава 5 минути и 30 секунди. По-младият боксьор се нахвърля като звяр върху сащисания Бербик и го сваля на земята, печелейки титлата в свръхтежка категория още преди да е навършил 21. Така се ражда легендата за Майк Тайсън - лошото момче на бокса, което млатеше яко противниците си на ринга и жените в живота си. Което обичаше кръвта и ядеше ушите на големите си врагове на ринга. Което спечели милиони, но в един момент стигна до просешката тояга.

"Аз не съм нещо по-различно от всички момчета, които са израснали на улицата. Майка ми беше алкохоличка, приятелите ми бяха бандити. В един момент се видях в страшно много пари и буквално си изгубих ума. Има ли смисъл да се оправдавам за всичко, което съм направил през живота си? Ще бъде много тъпо. Единственото, което продължавам да твърдя, е, че не съм изнасилвал онази жена. Тя го направи доброволно с мен, а след това реши да спечели популярност на мой гръб", успява да резюмира напрегнатия си живот Железния Майк, който стигна и до България.

Поканиха го да влезе за няколко дни в къщата на "ВИП Брадър". Световноизвестният атлет се съгласи, тъй като точно сега му предстои да рекламира нова енергийна напитка. Обещаха му и солидни пари за всеки прекаран ден в шоуто. Майк обаче предварително се беше уговорил с продуцентите, че няма да разказва за драматичните подробности от житието и битието си. Правил го е твърде много пъти и просто се е уморил да си спомня едни и същи неприятни житейски епизоди. А и с твърде много дрънкане би навредил на продажбите на автобиографичната му книга “Безпощадната истина”.

В нея е пълно със скандални подробности, но пак не е стигнало място за всички истории с участието на Майк. През 2014 г. той си призна в радиоинтервю, че е бил изнасилен на 7-годишна възраст. Непознат го хванал на улицата и издевателствал сексуално над него. "Дали този епизод ме промени? Всеки един ден се променяме. Не вярвам, че някаква моментна ситуация, колкото и да е страшна, би предопределила бъдещето ни. Да, получих травма, но след това ми се случиха куп други неща, които ме направиха такъв, какъвто съм", твърди Железния Майк, пред "168 часа".

Със сигурност целият този ужас на улицата му помага да е машина на ринга. Американецът се оттегля от ринга с впечатляваща статистика - 58 мача, 50 победи, от които 45 с нокаут. Специалистите и до днес твърдят, че той е може би боксьорът с най-впечатляваща физика за всички времена. След като се отказва, краката му сериозно отслабват, но нагоре продължава да си е същият мускулест звяр. Почти до самия край той отказва да спазва тактическата дисциплина.

Велики треньори се изреждат да му набиват в главата, че е добре да съчетае физика с тактика, но успехът им е частичен. Майк излиза и моментално се хвърля в битката без проучване, без излишни формалности. А когато е твърде разярен, започва да хапе като в онзи легендарен мач с Ивендър Холифийлд, когато отхапа част от ухото на съперника си. Подобен шоумен в толкова популярен спорт като професионалния бокс нямаше как да не се превърне в мултимилионер.

Тайсън спечели 350 млн. долара по време на активните си години на ринга. И след това успя да ги загуби, че и да натрупа дълг от около 40 млн. долара. "Имах много, но харчех още повече. Не бях забравил какво е да си беден и гледах да изтрия с много пари някои лоши спомени от детството. Освен това бях щедър към близки и приятели. Леле, колко приятели имах! После свършиха мангизите и всички се изнесоха по терлици. Останаха само верните фенове, които не спираха да звънят ден и нощ", спомня си Майк.

По примера на всички лоши момчета в световния спорт и шоубизнес той също има проблем с наркотиците и с неуспешните си брачни авантюри. Тайсън е принуден да продаде луксозното си имение, за да може да плаща издръжката на четирите си бивши съпруги и седемте си деца. През 2009 г. дъщеричката му Екзъдъс загива при нелеп домашен инцидент. Железният Майк се пропуква и за известно време страни от околния свят, а след това отказва да говори какво е преживял.