"Това, че реших да стана веган, е един от най-важните фактори, които доведоха до четвъртата ми световна титла".

Думите са на Люис Хамилтън в едно от първите му интервюта след спечелването на световната титла във Формула 1 през сезон 2017. Британският пилот каза, че не яде продукти от животински произход и се чувства много по-добре.

Световният шампион не яде червено месо от повече от две години, като през този период обяви, че е песцетарианец. Това е сравнително нов вид вегетарианство, което включва консумацията на морска храна, но не и на други видове месо. Терминът съчетава италианската дума "pesce" (риба) с английската "vegetarian". Много хора избират този вид вегетарианство като златна среда между типичната Западна диета и диетата, която изключва всяко месо. Песцетарианството е особено харесвано от хората, на които им е трудно да си набавят достатъчно протеини от стриктно вегетарианската диета. Твърденията са, че през 2017 г. Хамилтън постепенно е спрял пилешкото месо, а след това и морската храна, за да стане веган.

"На 32 години се чувствам в най-добрата си форма, кожата ми е в много по-добро състояние. Мога да вдигам повече тежести във фитнеса и имам доста повече енергия", обясни през лятото Хамилтън.

Звездата от Формула 1 обаче далеч не е единственият елитен спортист, който не яде место и други животински продукти. В последните няколко години много атлети преминаха към специфична диета, която смятат, че не затруднява представянето им на корта, пистата, ринга или терена.

Внимавай какво ядеш

Години наред се смяташе, че няма как спортист да получава достатъчно енергия и да захранва тялото си с достатъчно калории, ако не яде месо. Учени от няколко университета от САЩ, които са специалисти и в маратоните обаче, оборват подобно твърдение.

Професорите Дейвид Нийман, Енет Ларсън-Мейер и експертът Нанси Кларк доказват научно, че дори и само с диета на растения спортист може да бъде на висота. "Диетата няма да направи от един посредствен спортист велик. При най-добрите талантът вече е развит и се търси онази малка частица, която ти дава предимство", обяснява професор Нийман.

В продължение на няколко години в свои трудове той изучава представянето на спортисти, сравнявайки вегани с такива, които приемат месо всеки ден. Резултатите сочат, че атлетите вегани са по-издръжливи специално в спортовете, в които се търси това – маратони, дълги автомобилни надпревари, тенис, дори и бойните спортове.

"Не е случайност, че все повече бойци минават на тази диета, но при всеки е строго индивидуално, защото се нуждаят от много калории, които трябва да приемат", добавя Нанси Кларк. Тя обяснява, че веганите тежат между 2 и 5 килограма по-малко, но загубата на тегло не води до загуба на енергия. "Спортистите вегани имат дори по-качествена и чиста мускулатура. Холестеролът им е по-нисък".

Основната трудност за спортистите, които са вегани, е, че трябва да си набавят витамин В12, който преимуществено се намира в продуктите от животински произход. Вече обаче има достатъчно хранителни добавки, така че и това е поправимо.

Помощник за дълголетна кариера

Сред най-известните спортисти, които са вегани, са сестрите Серина и Винъс Уилямс. Те са изключили всякакви животински продукти от диетите си преди много години, а когато си позволят да "кривнат" от пътя, им е разрешено да ядат суши.

"Аз съм по-стриктна и мисля, че това е много добър начин да се грижиш за тялото си, когато минеш определена възраст, особено при спортистите. Следя всичко, което поемам, и мисля, че в това отношение съм много по-педантична от Серина", казва по-голямата от двете сестри Винъс.

Двете американски тенисистки станаха вегани заради заболяване на Винъс Уилямс. През 2011 г. тя беше измъчвана от синдрома на Сьогрен - автоимунно заболяване, което изтощава организма и предизвиква болки в ставите. Тя реши да стане веган, а Серина я подкрепи и до сега го прави.

Друг спортист, следващ тези хранителни навици, е Джърмейн Дефоу – седми по голове в ранглистата на Висшата лига със 161 попадения. Вече на 35 години, нападателят продължава да бъде част от националния отбор на Англия и да бележи.

Дефоу е стриктен. Разказва, че всеки ден яде спанак и коприва и напълно е изключил шоколада, който преди години му е бил любим. Освен това футболистът намалява и приема на кофеин в дните, когато има мачове.

Български национал става веган заради жена си

Вегани сред спортистите има и в България, като един от тях е футболният национал Симеон Славчев. Халфът на полския "Лехия" (Гданск) става такъв покрай годеницата си Сара Маринова.

Преди няколко години бившата състезателка по баскетбол получава автоимунно заболяване и в продължение на няколко месеца е парализирана, но се излекува, като прилага веганството. "Бях убедена, че сама съм си виновна. Сега се поддържам в ремисия единствено благодарение на храната", казва Маринова, а покрай нея и Славчев спира да яде месо и животински продукти.

В момента Маринова се грижи за формата на футболиста, неговата диета и смята, че това ще подобри представянето му на терена.

Алпинистът Атанас Скатов винаги изтъква, че е веган. "Причините поради които преминах на този режим на хранене са комплексни– морални, здравословни, научни и духовни", пише в сайта си Скатов, който миналата година изкачи Еверест за втори път.

"Веганството тепърва ще се разпространява и вярвам, че повече хора ще се замислят с какво да се хранят и как да живеят. Животът е твърде кратък, за да бъде пропилян напразно и да унищожим планетата, само и само да се храним с храна, която дори не е предназначена за нас хората. Повече от три години не съм консумирал животинска продукция и смея да кажа, че се чувствам добре и постигам много добри физически резултати. Експериментът ми продължава и вярвам, че човек може да живее нормално, да спортува и да се наслаждава на живота и само с консумация на растителна храна", твърди Скатов.

 

Материал на вестник "Дневник"