Още преди Жозе Мауриньо да поеме Юнайтед, имаше ясни знаци, че португалецът не е подходящ за клуб, който има за цел да печели със стил. Очевидно и червените дяволи имаха съмнения за него още от самото начало. Клубната легенда сър Боби Чарлтън заяви през 2012-а, че португалецът не е подходящ за мениджър на тима заради поведението му, а освен това се твърди, че и самият сър Алекс също не му е голям фен.

Тогава Юнайтед изобщо не поглеждаше към Мауриньо. Той бе смятан за твърде спорна личност. Преди няколко години Жозе влезе в грозна конфронтация с вече покойния бивш треньор на Барселона Тито Виланова по време на Ел Класико. Тогава самият Чарлтън обяви, че мениджърът на Юнайтед не би направил подобно нещо.

След разочароващото царуване на Дейвид Мойс и след това на Луис ван Гаал обаче тимът се нуждаеше от голямо име, а Жозе бе на разположение и отчаян да започне работа на „Олд Трафорд“. Имаше обаче много сериозни опасения, че неговият футболен стил не съответства на гордите и дълбоко вкоренени традиции на Юнайтед като отбор, който играе красив и офанзивен футбол. Отпадането от Севиля в Шампионската лига доведе до нови страхове за Юнайтед под ръководството на Специалния. Каквото и да се случи до края на сезона, то той ще бъде считан за пълен провал.

Отпадането на тима обаче не бе най-лошото нещо. Приказките след мача на Мауриньо бяха нещо доста шокиращо. Той се присмя на Юнайтед и обяви, че това не е драма. Истината е обаче, че той вече не е подходящ за големите отбори. При червените дяволи се искат успехи, стил и футбол, а в момента няма нито едно от трите. Представяме ви 9 причини, заради които Специалния трябва да бъде уволнен от Юнайтед.

1. Беше назначен за незабавен успех, но се провали

Жозе спечели титлата във втория си сезон във всеки от отборите, които е водил досега. Това обаче няма да се случи в Юнайтед заради превъзходния сезон, който записва градският съперник Сити под ръководството на Пеп Гуардиола. Въпреки това има подобрение в представянето на червените дяволи, които може да завършат в тройката за първи път от 5 години. Мауриньо спечели Купата на лигата и Лига Европа през миналата кампания, но през седмицата бе първият му огромен провал. Статистиката може и да сочи, че има напредък, но той е по-скоро кух.

2. Похарчи цяло състояние, но няма възвръщаемост

Специалния похарчи 300 млн. паунда от пристигането си на „Олд Трафорд“ – лятото на 2016-а. Неговата теория е следната: „Всички харчат пари, нали? Не сме само ние, нали? Това е нормален процес. Всички големи отбори инвестират пари в играчи“. Донякъде е прав. Червените дяволи вече се борят с пазара и трябва да дават най-добрата оферта, за да привлекат целите си, но доколко те заслужават парите си е друг въпрос. 

3. Стилът му е скучен

Не че Жозе не иска да победи, просто го прави в свой стил и на него 1:0 с гол от рикошет му е напълно достатъчно. Но тимът трябва да бъде по-последователен и изразителен. Това е задължително, ако Мауриньо иска да си спечели по-дълъг живот от феновете на „Олд Трафорд“. Засега изглежда той не е особено заинтересован да се харесва на привържениците. Единственото извинение пред тях би било титла от Висшата лига и триумф в Шампионската лига, но в средата на март и двете възможности вече са в историята.

4. Даде 89 млн. паунда за Погба и не знае как да го използва

Откакто Пол Погба се завърна на „Олд Трафорд“, само на няколко пъти видяхме проблясъци от негова страна, и то когато бе поставен на любимата си позиция. Французинът се нуждае от свобода, за да покаже качествата си, а това е нещо, което Моуриньо не му осигурява. Но Жозе няма ресурсите, за да го използва в 4-3-3. Пол трябва да има по-сигурни халфове около него и раздвижени централни защитници, които могат да се нагърбят с изнасянето на топката. Дотогава Погба е нужният „щит“, който е жертван в името на схемата на Специалния за възможно най-малко допуснати голове.

5. Често критикува играчите си публично

Режимът на Жозе на „Олд Трафорд“ е изпълнен с критични думи към своите играчи. Първо бе Хенрик Мхитарян и оставянето му да тренира сам, последва публично унижение и предупреждение за Люк Шоу. Напоследък Мауриньо се е захванал със Скот Мактомини и Пол Погба, а в един момент постави под въпрос професионализма на Крис Смолинг. Трябва да се признае обаче, че Юнайтед не е влизал в дълга лоша форма, и някои биха оспорили, че именно публичните критики на Жозе имат роля за това.

6. Дълбаенето в проблемите на Юнайтед са непростими

Решението на Жозе да посочи проблемите на Юнайтед в последните години, вместо да покаже съчувствие към феновете след отпадането от Севиля е глупаво и непростимо. Ако е искал да припомни на хората, че тимът няма големи успехи след ерата на сър Алекс, то той го направи по най-неподходящия начин. Мауриньо нямаше как да избере по-лошо време да каже това, което му се върти в главата. Това е една от точките и причините, заради която той заслужава най-много да бъде уволнен. Абсолютна липса на уважение към клуба и неговите фенове.

7. Може да провали кариерите на Рашфорд и другите младоци

Привличането на Алексис Санчес означаваше по-малко игрово време за Рашфорд. 20-годишният нападател е местно момче и е любимец на феновете. Те искат от Жозе да го пуска титуляр във всеки мач, а представянето на Алексис не работи в полза на решението на португалеца. Марсиал също често остава на резервната скамейка, въпреки че беше в страхотна форма преди идването на чилиеца. 

8. Изсмуква креативността на играчите си

Отпадането от Шампионската лига бе очевиден пример за това. Манчестър Юнайтед нямаше идея как да надделее над Севиля, а постоянно опитваше да стигне до противниковата врата по стандартни начини с центрирания, дълги топки и много, много бавна игра. Тактиката може да се определя спрямо противника, но Жозе през цялата кампания предпочита затворена и скучна игра. На няколко пъти дори разкритикува играчите си, когато си позволяват повече креативност и доставят атракция за феновете. 

9. Нов мениджър може да върне старата слава

Част от феновете на Юнайтед са нетърпеливи и не желаят да гледат скучния футбол на Мауриньо, докато все още не е изобщо сигурно, че ще успее да върне тима на пътя на постоянните победи. Жозе бе доведен на „Олд Трафорд“ именно с тази задача, но засега не успява да оправдае очакванията. 

 Крис ВОУКС, Бен ХЕЙУЪРД Goal. com, превод "Тема Спорт"