Реал Мадрид и Ювентус изиграха истински трилър в Шампионската лига снощи, но всичко в този 1/4-финал бе решено от една спорна дузпа.

Както е известно, до 93-ата минута Ювентус водеше с 3:0 на "Бернабеу" и срещата отиваше в продължения, когато Меди Бенатия побутна леко Лукас Васкес, който се свлече в пеналта, след което последва дузпа за Реал Мадрид.

В тази връзка Gol.bg потърси експертното мнение на Александър Костадинов. Той не се нуждае от представяне. Само ще споменем, че е бивш топ рефер на България, освен това в периода между 2010-2015 година съдийства на 26 футболни срещи на FIFA и UEFA, бил е съдийски наблюдател към БФС и международен съдия на Българска Асоциация Мини Футбол.

Ето какво сподели по темата Сашо Костадинов специално за Gol.bg.

До 93 минута на мача Майкъл Оливър от Англия бе перфектен. Именно тогава обаче той взе доста непопулярно решение, не и без намесата на своя допълнителен асистент. Топката бе отправена към Лукас Васкес, който беше в добра голова позиция и единственото нещо, което Меди Бенатия от Ювентус можеше да направи, е да противодейства по абсолютно чист начин срещу опонента си.

При получаването на топката, Васкес инстинктивно усети контакт с тялото на Бенатия и се свлече на земята, което стана дори миг преди Бенатия да отиграе топката. Контакт имаше безспорно, но тук идва следното питане, достатъчен ли е той, за да бъде отсъдено най-тежкото наказание във футбола.

Още повече в такъв сублимен момент и с това да се предреши бъдещото участие на полуфинал. Ако разгледаме ситуацията през очите на асистент съдията, той вижда блъскане в гръб на Васкес и дава моментален сигнал в комуникационната система на колегата си Оливър за дузпа.

Но в крайна сметка, отговорността за крайното решение пада на плещите именно на Оливър, който отсъди наистина неприемлив наказателен удар в полза на Реал. Гледайки стотиците повторения и гледни точки, ясно се вижда, че бранителят на Юве дори играе с топката, а в този аспект физиката на тялото подсказва, че контакт с противника е неизбежен, но не и достатъчен.

Още повече след отиграването на топката от страна на Бенатия, Буфон трайно овладя топката. В такива ситуации, дузпата трябва да е безспорна и приемлива и от двата отбора, за да кажем, че решението на съдиите е било категорично правилно. За съжаление не можем да отнесем това твърдение, относно решението на Майкъл Оливър.