Решението на германския футболист Месут Йозил да прекрати кариерата си в националния отбор заради "расизъм и неуважение", с които се сблъсквал заради турските си корени, хвърля светлина върху отношенията на страната с най-голямата й мигрантска общност, посочва Ройтерс.

Най-известният германски политик от турски произход заяви, че ще бъде трудно за ръководителя на националната футболна асоциация да остане на поста си. Йозил бе залят от критики, след като се снима с турския президент Реджеп Тайи Ердоган през май, като особено остри бяха критиките от страна на шефа на Германския футболен съюз Райнхард Гриндел, който дори го обвини за неубедителното представяне на националния тим на Германия.

Джем Йоздемир, бивш лидер на партията Зелените и най-известният германски политик от турски произход, казва, че ще бъде трудно за Гриндел да запази работата си в бъдеще, като се има предвид пъстрия състав в германското общество и във футболния отбор на страната. По думите му оттеглянето на Йозил може да бъде приветствано само от тези, които се противопоставят на многообразието. 

От своя страна бившият президент на Германския футболен съюз Тео Цванцигер заяви, че "грешките в комуникацията показват, че се случва нещо, което никога не трябва да се случва с мигрантите: те никога не трябва да се чувстват като германци втора класа". "Напускането на Йозил е голяма стъпка назад в усилията за интеграция в нашата страна отвъд футбола", коментира той.

Говорителка на германския канцлер Ангела Меркел заяви днес, че около 3-милионното турско малцинство в Германия е добре интегрирано. Тя добави, че Меркел е ценяла Йозил. Коментарите в медиите обаче са противоречиви, а най-високотиражният вестник "Билд" обвини Йозил в "чисто самосъжаление" и критикува решението му да публикува изявлението си в Туитър на английски, което според изданието цели привличане на по-голяма публика.

Според Джем Йоздемир напускането на Йозил е "добра новина за Ердоган, за (крайнодясната партия) Алтернатива за Германия и за всички, които се противопоставят на многообразието". От своя страна лидерът на Алтернатива за Германия Алис Вайдъл написа: "Мечтата за интеграция не работи дори при футболните милионери". Тя описа "тирадата" на Йозил като "типичен пример за неуспешна интеграция".
В Турция обаче политиците изразиха подкрепа към Йозил и критикуваха онези, които са се отнесли зле с него. 

"Ние подкрепяме от сърце почтената позиция, която нашият брат Месут Йозил показа", написа в Туитър снощи турският министър на спорта Мехмет Касапоглу. "Това, през което премина Месут Йозил, и начинът, по който се отнасяха към него, са непростими. Няма извинение за расизма и дискриминацията", написа на свой ред Гюлнур Айбет, съветник на президента Ердоган.

Говорителят на турския президент също коментира решението на Йозил. "Един изключително талантлив футболист дава изключително разумно обяснение за срещата си с президента Ердоган. Но представете си натиска, който е чувствал, за да бъде принуден да направи това изявление. Колко жалко за тези, които твърдят, че са толерантни и мултикултралисти!", написа в Туитър говорителят Ибрахим Калън.