От 3 дни футболният свят тръпне в очакване на развитието на една самолетна драма. Рекордната покупка на Кардиф Сити Емилиано Сала бе на борда на малък частен самолет, който изчезна по време на полет от френския град Нант към уелската столица. За съжаление спасителите вече са категорични – надеждите футболистът и пилотът на самолета да бъдат намерени живи са илюзорни.

Аржентинският нападател подписа със "сините птици" в края на миналата седмица, а бившият му клуб Нант получи 15.5 милиона паунда за сделката. Сумата е рекордна за Кардиф Сити, който този сезон се бори за оцеляването си във Висшата лига. А именно чрез южноамериканския голаджия уелсците се надяваха да постигнат целта си.

Уви, любимото "канарче" на феновете от Нант (бел.ред. това е прозвището на Нант във Франция – канарчетата) така и не заигра в най-голямото клубно първенство в света. И така и не достигна до своя голям футболен идол – Габриел Батистута.

Кой обаче всъщност бе Емилиано Сала? 187-сантиметровият централен нападател е изключително известен във Франция, като в момента е на пето място сред голмайсторите на Лига 1. Той има 12 гола за Нант, като пред него са единствено тримата от атомното нападение на ПСЖ – Мбапе, Кавани и Неймар, като и  Никола Пепе от Лил. В началото на сезона той дори изпреварваше по голове в Европа далеч по-именитите си сънародници Лео Меси, Серхио Агуеро, Мауро Икарди и Гонсало Игуаин. 

Футболното начало на Сала обаче не е лесно. Емилиано е роден в малко градче в аржентинската провинция Санта Фе, като прави първите си стъпки в местния клуб Сан Мартин. Заради високия му ръст треньорът му го слага да играе централен нападател, а младежът е доволен от това – на този пост играе идолът му Габриел Батистута. След известно лутане сред аржентинските отбори, скаут от Европа го забелязва и в крайна сметка още като юноша Емилиано става част от школата на Бордо.

За жирондинците изиграва само 11 мача и отбелязва 1 гол за 2 сезона и между 2012 и 2014 е преотстъпван в Орлеан и Ниор, където става водещ голмайстор на отборите си. В крайна сметка през 2015 година преминава в Нант, където става водещ голмайстор на тима. В своята визитка за "канарчетата" Емилиано има 117 мача и 42 гола и бързо се превръща в любимец на феновете. Още повече, че той често можеше да бъде забелязан да разхожда спокойно своето куче из града и да разговаря свободно с феновете на отбора.

Така се стига и до трансфера в Кардиф Сити на 19 януари. Сала подписва за три години и половина, като по повод преминаването му във Висшата лига BBC го сравни със звездата на Лестър Джейми Варди. Съдбата обаче реши друго – любимото "канарче" отлетя, без да достигне успехите на своя идол.

 

Красимир Ангелов, Dnes.bg