Ако Кристиано Роналдо беше като другите носители на Златната топка, вече да е "окачил бутонките". Като Марко ван Бастен, Майкъл Оуен, Зинедин Зидан. Или щяхме да го видим в МЛС, където игра Кака.

Но Кристиано Роналдо не е като другите. Единадесет години, след като беше коронован за №1 на планетата, португалският национал навършва 34 години без да показва признаци на забавяне.

В края на 2018 г. отново ще бъде сред фаворитите за индивидуални награди. Толкова е впечатляващ, че след трансфера си в Ювентус продължава пътя към безсмъртието с чупене на всевъзможни рекорди.

И докато дебатът кой е по-добър: той или Лео Меси, ще продължи вечно, никой не може да се усъмни, че Роналдо е най-невероятният атлет, който футболът е имал.

"Тялото му има данните на 20-годишен играч", съобщи AS, след като Кристиано премина медицинските изследвания и подписа с Юве от Реал Мадрид. 7% телесни мазнини и 50% мускулна маса. Двете стойности надвишават значително тези на останалите професионални футболисти.

И заедно с изказването му след преминаването в Юве говорят достатъчно. "Тук съм, защото това е голямо предизвикателство. На моята възраст играчите обикновено отиват в Китай. Но аз съм различен от всички останали, от състезателите, които са на 32, 33 или 34 г.", заяви той.

За никого не е тайна, че той е обсебен от физическото си състояние и редица бивши негови съотборници са разкривали, че тренира като луд. Един път Карлос Тевес заяви за Роналдо: "Винаги отива във фитнеса след тренировка. За него е мания да бъде най-добър във всичко. Винаги пристига на тренировка по-рано от останалите. Когато заниманието е насрочено за 09.00 часа, аз пристигам в 08.00, а той вече е там. Дори и да отида в 07.30, той пак е там. Започнах да се питам как мога да се отърва от този човек. Затова един ден реших да пристигна в 06.00, но той отново беше там. Беше все още сънен, но беше там".

"Той беше първият футболист, който видях да използва диетолог, лекар, личен физиотерапевт, готвач. Инвестира в себе си, за да бъде на върха", казвал е Рио Фърдинанд. Бившият помощник на Сър Алекс Фъргюсън в Манчестър Юнайтед – Карлош Кейрош, също има интересна история за португалеца.

"Един ден стоях в офиса си в Карингтън и видях през прозореца, че нещо в далечината се движи. Помислих, че става дума за шпиони, защото често имаше такива. Казах на охраната да провери какво се случва. Отвърнаха ми, че това е Кристиано Роналдо. Той просто бе решил да тренира извънредно. Той е уникален в това отношение".

"Веднъж четох за Арнолд Шварценегер, който учил усилено как да танцува танго за един от филмите си. Бил толкова обсебен от идеята, че се научил да го танцува перфектно. Кристиано е същият като него", разказва Кейрош.

Карло Анчелоти е казвал, че след прибиране от европейски мач в 03.00 часа сутринта Роналдо не се запътвал към вкъщи, а е отивал да вземе ледена баня, за да възстанови максимално добре. "И правеше това, въпреки че у дома го чакаше приятелка модел (б.р. - Ирина Шейк)".

Това е пълна отдаденост, която позволява на звездата да избягва контузии и да поддържа форма на най-високо ниво. Невъзможно е да се предскаже къде ще бъде Роналдо след няколко години, но до днес остава на нивото, на което е повече от десетилетие – сред най-добрите на планетата.

Със 17 гола и 6 асистенции в Серия "А", формата му за Ювентус е поразителна. Вече счупи няколко рекорда, насочил се е към още. И голямата цел е ясна – да донесе така бленуваната в Торино Купа с уши. И при щастлива край, това ще бъде негов шести триумф в Шампионска лига. Така ще изравни абсолютния рекордьор Пако Хендо, който е печелил КЕШ с Реал Мадрид между 1955 и 1960 г., както и през 1966 г.

Колкото до сравненията с Лео Меси, той е печелил турнира 4 пъти. Винаги ще има хора, които ще казват и вярват, че аржентинецът е по-добър. Но както тенисът има Роджър Федере, така футболът има Кристиано Роналдо. Остаряват като хубавото вино. 

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FJuventus%2Fvideos%2F528626097623262%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>