Галерия

"Мразете го или го обичайте, но Том Брейди бетонира статута си на най-велик в историята".

Това беше лайтмотивът в пресата в САЩ след Супербоул LIII, в който Том Брейди изведе своя "Ню Инглънд пейтриътс" до историческа шеста титла след победа с 13:3 над "Лос Анджелис рамс". Легендарният куотърбек спечели своя шести пръстен, с което излезе еднолично начело сред играчите. На 41 години Брейди държи почти всички рекорди в НФЛ, а "патриотите" затвърдиха тоталната си доминация през 21 век - девет участия в Супербоул, шест победи, 16 титли в дивизията, осем поредни участия във финалния мач на конференцията, както и 16 поредни сезона, в които тимът има положителен баланс.

Всяка година обаче се повтаря една и съща история - може ли Брейди да спори за званието най-велик в историята (добило популярност в социалните мрежи като G.O.A.T.). По отношение на статистиката няма по-успешен куотърбек, въпреки това Брейди продължава да е отричан от мнозина.

За голяма част от хората Брейди дължи всичките си успехи на треньора Бил Беличик. Специалистът-ветеран, който на 66 години стана най-възрастният треньор вдигал отличието, е смятан за гений. Двамата са най-успешният тандем в историята на американския футбол, а през 2019 г. за пореден път обориха критиците си. За разлика от всички други отбори, които доминират в определени периоди в даден спорт, "Ню Инглънд" и Брейди, така и не успяват да си спечелят статута на големи любимци. Когато властваше в НБА през 90-те години, "Чикаго булс" на Майкъл Джордан беше отбор, харесван от всички. С "патриотите" ситуацията не е такава, а се говори дори за обратното. Брейди и Беличик са недолюбвани. Стига се дотам, че всяка година феновете на другите отбори молят "Пейтриътс" да спечелят и дует №1 най-накрая да се откаже.

"Казах още преди Супербоул, че нямам намерение да спирам и победата не променя нищо. Искам да играя до 45 години. Сега просто ще прекарам време с жена ми и децата ми, защото им го дължа, а без тях нямаше да постигна нищо", каза Брейди след Супербоул. Той има договор и за следващия сезон, според който получава увеличение на заплатата. Собственикът на "патриотите" Робърт Крафт обаче заяви, че е готов да излезе с ново предложение за Брейди. Очаква се развитие по този въпрос да има преди началото на новия сезон.

От №199 в драфта до най-великият в историята

Не всичко в кариерата на легендарния куотърбек се развива идеално, като широко известен е фактът за влизането на Брейди в НФЛ. Куотърбекът беше избран едва в шестия кръг на драфта през 2000 г. под №199. Макар и да няма обещаваща кариера в колежа, Бил Беличик показва вяра в него. Той е четвъртият куотърбек на тима в първия си сезон, като Беличик решава да го задържи, виждайки нещо в него. В началото на сезон 2001 г. Брейди получава своя шанс след контузия на титуляра Дрю Бледсоу. В края на редовния сезон тимът завършва като №1 в конференцията, стига до Супербоул и там печели с 20:17 срещу "Сейнт Луис рамс". Всичко останало е история.

И въпреки успехите си Брейди опровергава скептиците многократно. Той не успява да впечатли още при физическите данни, задължителни за всеки един играч, участващ в драфта. Брейди бяга 40 ярда за 5,28 секунди, което е много под изискването за поста на куотърбека. От 2000 г. насам само трима са били със същия резултат или по-бавни. "Когато говорим за великите спортисти на нашето време, трябва да кажем, че те си личат от малки. Леброн Джеймс е забелязан още в гимназията, а Тайгър Уудс показва заложбите си едва на две години. Брейди? Не ме питайте, защото доста дълго време аз и моите колеги в Мичиган преглеждахме видеозаписи, за да видим какво сме пропуснали, докато той беше в колежа", казва журналистът Мич Албъм, който следи кариерата на Брейди от младежките му години.

Според него талантът на Брейди е разцъфнал под ръководството на Беличик, като двамата са се нуждаели един от друг. По отношение на статистиката, рекордите и постиженията Брейди категорично е №1. Той е играчът в НФЛ с най-много победи, титли, най-доброто съотношение на тъчдаун пасове към пресечени топки. Самият Брейди е участвал повече пъти от всички тимове в лигата освен своя "Ню Инглънд". Той подобри и рекорда на Пейтън Менинг за най-възрастен куотърбек, който печели трофея "Винс Ломбарди". В историята на НФЛ никой няма повече MVP награди от Брейди, който е с четири и води пред члена на Залата на славата Джо Монтана (3).

"Казват, че съм твърде стар"

След последния съдийски сигнал в Атланта Том Брейди дълго време не успя да се добере до отбора си. Куотърбекът беше обграден от журналисти, а съперниците отидоха да го поздравят и да му отдадат заслуженото. Първото изречение на Брейди към неговия дългогодишен съотборник Еделман описа всичко. "Казаха, че съм твърде стар, а ти си много бавен. Но ние пак сме тук, бейби". Макар и да беше далеч от впечатляващите стандарти, които е наложил в цялата си кариера, Брейди отново остави впечатление, че през цялото време държеше нещата под контрол. За пръв път той не успя да подаде тъчдаун пас в Супербоул, остана със само 262 ярда и не беше избран за MVP, но прояви магията си в много важни моменти.

В последните години куотърбекът измени играта си, за да успее да удължи кариерата си. Като един от най-интелигентни играчи изобщо в историята на НФЛ, Брейди успя да се задържи на ниво и след 40 години. През настоящия сезон Брейди беше събарян на тревата ("сак" бел. ред.) само 21 пъти, което е третият най-нисък резултат в НФЛ. В плейофите срещу "Лос Анджелис чарджърс" и "Канзас сити чийфс" не получи нито един сак. Дори след финала в конференцията срещу "Канзас" куотърбекът качи снимка в "Инстаграм" на чистия си екип, отбелязвайки всички свои съотборници от предната линия, които го предпазиха.

Другият голям плюс на ветерана е бързото взимане на решения, което му позволява да се съхранява от тежки сблъсъци. Топката престоява средно 2,45 секунди в ръцете на Брейди от началното разиграване на центъра до хвърлянето на паса. Само трима играчи в НФЛ се справят по-бързо от него - Бен Рьотлисбергер ("Питсбърг стийлърс"), Дерек Кар ("Оукланд рейдърс") и Андрю Лък ("Индианаполис колтс"). Срещу "овните" Брейди претърпя само един сак от най-добрия защитник в Лигата за последните две години Аарън Доналд. Това се случи в края на първата четвърт, но във всеки друг момент от мача ветеранът показа на 17 години по-младия Джаред Гоф как трябва да действа. Докато Гоф беше принуден да тича по терена, Брейди направи минимални движения, задоволявайки се с характерните си прецизни пасове.

Суперзвезда, измамник, приятел на Тръмп или...

"Том Брейди е олицетворение на американската мечта - той е състезател в най-популярния спорт, женен е за супермодел като Жизел Бюндхен, има успешна кариера и е богат". Така лайфстайл журналистите в Америка обичат да описват Брейди. И той се опитва да оправдава всичко това, като често е по корици на модни списания, изглежда безупречно и поддържа реноме на мъж, който държи на семейството си. Най-голямото петно върху кариерата му датира от преди няколко години. Брейди беше разследван и признат за виновен за използване на нерегламентирани топки в домакинските мачове. Куотърбекът беше обвинен, че е снабдявал отговорниците по екипировката със средства за намаляване налягането на топките.

Брейди получи глоба от 1 милион долара и беше наказан за няколко месеца. Разследването хвърли сянка върху представянето на тима още в миналото и напомни някои мръсни трикове използвани от "Ню Инглънд" в ерата Беличик. Една от легендите за "Пейтриътс" все още е свързана с обвиненията, че съблекалнята за гости на "Жилет стейдиъм" е опасана със средства за шпионаж, които помагат на тима. Близките отношения, които Брейди показва с американския президент Доналд Тръмп, са другата причина куотърбекът на "патриотите" да не бъде обичан. Още преди бизнесменът да започне своята политическа кариера, двамата са говорили с уважение един за друг.

Самият Брейди беше забелязан да държи на шкафчето в съблекалнята си шапка с надпис "Да направим Америка велика отново" (Make America Great Again) в разгара на кандидат-президентската кампания на Тръмп. Впоследствие през 2017 г. "Пейтриътс" отказаха поканата да гостуват в Белия дом като носители на Супербоул LI, но причината беше разгарът на протестите от играчите в Лигата. Освен безспорните си успехи на терена, Брейди е и сред най-добре печелещите в НФЛ. През 2000 г. неговата заплата е 193 хиляди долара, а той получава бонус 38 500 за подписването на договора си. След победите в Супербоул и превръщането му в суперзвезда куотърбекът започва да печели милиони.

През 2016 г. той записва рекорд по приходи за куотърбек в рамките на една година, а заплатата му надхвърля 36 милиона годишно. Общо приходите в кариерата му са близо до границата от 200 милиона долара. Брейди е рекламно лице на Tag Heuer (часовници), Uggs, Under Armour, Foot Locker, както и посланик на "Астън Мартин". На година той получaва по 8 милиона от личните си договори. Според "Форбс" през 2016 г. Брейди е 54-и по богатство сред знаменитостите и 15-и сред спортистите.

Материал на Симеон Кичуков, "Дневник"