Легендата на ЦСКА Петър Жеков говори пред "Тема спорт" преди "Вечното дерби" между "сини" и "червени". 

Г-н Жеков, зимата за ЦСКА беше турбулентна. Готов ли е отборът за вечното дерби или мачът идва в неподходящ момент?

- Ще му е много трудно на Любо Пенев. Според мен не биваше да се сменя треньорът, най-вече точно в този момент. Един наставник ги водеше в подготовката, а сега всичко ще падне върху Любо и се опасявам, че той ще го отнесе. ЦСКА не е добре подготвен. Но Пенев да му мисли. Малко го насаждат на пачи яйца, но...

Физически или тактически не е добре подготвен ЦСКА?

- И в двете отношения. При Маестрото не знам дали изобщо е имало някаква индивидуална работа. Тактически нищо не е тренирано. Всеки тича насам-натам, не могат да спират топката, тя им бяга на два метра. Какво да говорим повече? По мое време, ако ни беше такъв отборът, щеше да ме е срам да излизам да играя. Има само няколко момчета, които наистина заслужават да са в ЦСКА. Лошото е, че накрая Любо ще обира негативите. И сега, ако стане някоя грешка срещу Левски, ще го подкарат, като стой, та гледай. Сега се скандира "Любо Пенев", но ако се загуби дербито... Лесно е да скандират срещу Ботев Враца, да видим как ще е след Левски. Макар че и Левски не са нищо особено. Те пък Локо (Пловдив) не могат да победят. Това, че са спечелили срещу Бистрица, изобщо няма какво и да го коментират.

Смятате ли, че някой от двата отбора има предимство?

- Левски са по-агресивният отбор, действат малко по-грубо и влизат малко по-твърдо. Това в дербито го смятам за предимство. Нашите играчи не са толкова агресивни, малко по-плахи са в единоборствата. Докато Левски действа на границата на позволеното. Но да видим дали това ще има значение. Аз желая победа на Любо от сърце. Иначе чисто спортно-технически отборите до голяма степен са на едно ниво. Има само някакви съвсем леки разлики.

Кои играчи на ЦСКА можете да отличите?

- Единият е Бодуров. Мен ме е яд, че Малинов няма да играе в дербито. Той е агресивен, борбен, има характер за ЦСКА, харесва ми това в него. Централният нападател Coy също има качества. Абе има футболисти в ЦСКА, но трябва да ги научат на това-онова. А Любо не мисля, че ще има достатъчно време да се занимава с всеки. Едно време ние ги учехме - и Пенев, и Емо, и Стоичков. Но ние тогава ги хващахме от сутринта на Панчарево и ги пускахме да си ходят вечерта в 8 часа. Сега е по-различно.

Притеснява ли ви ситуацията в защитата на ЦСКА?

- Е, как няма да ме притеснява. Положението граничи с трагедията. Някои не знаят къде да застанат, не могат да се ориентират какво да пазят, изобщо какво да правят. Правят се грешки и при изнасянето на топката... Това е материалът. Любо да му мисли. Ще е голям успех, ако победи Левски.

В каква степен повлия продажбата на Десподов?

- След неговата продажба вече колкото и да искаме, не виждам как ще станем шампиони. С Десподов имаше някаква надежда, но сега... Много се отслаби отборът, а на негово място не беше взет друг. Ако беше останал, щеше да е съвсем друго. Не виждам защо трябваше още сега да си тръгва. Да си беше завършил сезона, пак щяха да го продадат на добро място.