България загуби с 2:3 от Косово насред София и по всичко изглежда, че ще пропуснем осми пореден голям футболен форум. От четири мача в квалификациите за Евро 2020, "лъвовете" имат само две точки. Но можехме и да сме с нулев актив, тъй като в Прищина измъкнахме равен с голяма доза късмет. Същото важи и при домакинството ни на Черна гора, макар, че в тази среща можехме и да спечелим. Но това е друга тема.

Галерия

Сега ще разнищим снощното поражение, което беше определено като "срамно", "изкопахме ново дъно", "държава на десет години ни победи". Всъщност, това е напълно логичен ход на събитията. Първо, Косово е бивша югославска република, а всички знаем тези страни какви школи и традиции имат във футбола.

Второ, лично за мен, много по съществено, е наличният материал. Нека само хвърлим един бегъл поглед в кои отбори се състезават част от националите на България и Косово. И после ще ви стане ясно защо Красимир Балъков говори за физическата подготовка. "Във физическо естество страдаме от клубните отбори у нас. Те имат 2-3 футболисти, които могат да изиграят още един мач, а при нас това го нямаше", каза легендата.

Нямам намерение да изброявам къде играят всичките ни национали. Най-вероятно ще има обидени клубове, но те си знаят кои визирам. Всички. Сега да отправим поглед към звездите на Косово. Селекционерът на съперника Бернар Шалан снощи можеше да разчита на играчи от Вердер Бремен, Суонзи, Хъдърсфийлд, Базел, Динамо Загреб. Още на състезатели от първенствата на Турция, Дания, Швеция, Норвегия, Унгария... В последните години това са по-силни шампионати от нашия.

Огромно впечатления направи Милот Рашица. Той играе за Вердер и през миналия сезон в Бундеслигата вкара 9 гола в 26 мача. Разпечата вратите на всички грандове в Германия – Байерн Мюнхен, Борусия Дортмунд, Шалке, Байер Леверкузен. Ние футболист от неговия ранг нямаме от времето на Мартин Петров. Продължаваме с Ведат Муричи. 17 гола в 34 мача за турския Ризеспор, който финишира кампанията в средата на таблицата. Голаджия, ние отвръщаме с Исмаил Иса. Още – Берсант Целина от Суонзи. 5 попадения в 38 двубоя в Чемпиъншип. В кариерата си има и един официален мач за Манчестър Сити във Висшата лига.

Тези три имена са достатъчни. Трите коня на Косово, които теглят каляската. Спокойно можем да ги определим така. Около тях състезатели от Шефилд Уензди, Хъдърсфийлд, Динамо Загреб, ФК Цюрих, Хееренвеен, Брьондби, Реймс и т.н. И срещу тях поставете играчи на Етър, Дунав, Славия... Сега стана ли ви ясно защо е напълно логично да загубим от Косово? Изненада няма, защото ние коне вече нямаме. Имаме само една счупена каляска.

Веселин Коларов, Gol.bg