Днес стартира 22-ото издание на европейското първенство до 21 години. Турнирът ще се проведе в Италия, а в него ще вземат участие 12 отбора. В състезанието могат да участват единствено играчи, родени след 1 януари 1996-а, а Guardian подбра 10-те потенциални звезди на предстоящия форум.

ЖАН-ФИЛИП МАТЕТА
Нападател, Франция

Израснал в покрайнините на Париж, нападателят, който има конгоански родители, имаше проблеми с намирането на първия си клуб. На 16 се присъедини към Шатору. Матета веднага хвана окото на Лион, но той записа едва 1 мач в Лига 1 за френския гранд, след което премина под наем в Льо Авър. През миналото лято Майнц плати за него 8 млн. паунда, а 21-годишният нападател се отчете с 14 гола в Първа Бундеслига. Сега Матета ще носи огневата мощ на петлите заедно с Муса Дембеле и Маркус Тюрам - син на легендата Лилиан Тюрам. Жан-Филип е доста висок, а самият той казва, че стилът му е подобен на този на Златан Ибрахимович.

ДАНИ ОЛМО
Крило, Испания

В отбора на фуриите няма нито един играч от Барселона, но Олмо е завършил академията Ла Масия. 21-годишният халф се присъедини към нея, когато бе едва на 9, но на 16 напусна, за да може да получи по-голям шанс за изява. Дани вече навъртя над 100 срещи за хърватския Динамо Загреб. "Моите бивши съотборници бяха шокирани, когато подписах с Динамо. Много бързо обаче разбраха, че това е правилен ход", казва Олмо. Крилото обра почти всички възможни награди в хърватския шампионат, а Валенсия, Милан, Леверкузен и Барселона проявяват сериозен интерес към него.

ФИЛ ФОДЪН
Халф, Англия

След като Англия загуби полуфинала в Лигата на нациите от Холандия, медиите на Острова настояха за плеймейкър, който е способен да пренася топката от фаза защита в атака с лекота. В отбора на Трите лъва до 21 г. има доста момчета, които могат да играят тази роля. Джеймс Мадисън, Морган Гибс-Уайт и Мейсън Маунт са надарени, но Фил Фодън си остава перлата на Англия по този казус. Гуардиола каза, че 19-годишният полузащитник ще бъде ключов играч на Сити в следващото десетилетие, а съвсем спокойно това твърдение може да се окаже вярно и за националния отбор. Фодън се представи винаги чудесно, когато получи шанс. Това лято е шанс за него да се развие допълнително.

ДЖОНАТАН ТАА
Защитник, Германия

Бундестимът ще защитава титлата си, а в състава на Щефан Кунц има играчи, които общо са записали 1310 мача в Бундеслигата и 83 гола. Таа е сред най-опитните в отбора, натрупвайки над 100 двубоя за Леверкузен. Той дебюта за Хамбургер едва на 17, но спортният директор на аспирините Руди Фьолер казва за него: "Той надмина всички очаквания и сега е един от най-добрите защитници в Германия". Заедно с Клостерман от Лайпциг Таа често е част и от първия отбор. За Бундестима дебютира през 2016-а срещу Англия.

МОЙС КИЙН
Нападател, Италия

Едва ли някой се съмнява в качествата на 19-годишния нападател на Ювентус. Той е най-вълнуващият тийнейджър в Серия А от няколко години насам, но е тъжно, че зародишните етапи на кариерата му са засенчени от маймунски звуци и расови обиди. Родителите на Кийн са от Кот д'Ивоар, а той се присъединява към бианконерите едва на 14. Дебютира за първенство само на 16, а шест месеца по-късно стана първият играч, роден през новия век, който се разписва в някое от Топ 5 на първенствата в Европа. Мойс е в челните редици на един отбор, изпълнен с талант, включително и халфът на Рома Дзаниоло. 

ЛУКА ЙОВИЧ
Нападател, Сърбия

Новият нападател на Реал Мадрид не се нуждае от представяне след чудесния сезон, който направи с Айнтрахт Франкфурт. 21-годишният сърбин се отчете със 17 попадения в Бундеслигата и още 10 в Лига Европа. Бърз, мощен и с нюх към гола, Йович напълно си заслужава 60-те млн. евро, които платиха за него 13-кратните европейски шампиони. Лука ще партнира смъртоносно атакуващо дуо с бившия си съотборник от Бенфика Андре Живкович. Сърбия беше огромно разочарование преди 2 години, но сега се очаква много повече.

ЙОАКИМ АНДЕРСЕН
Защитник, Дания

Високият като кула защитник на Сампдория събра погледите в Серия А, а очакванията са той да бъде възстановен от контузията си за откриващия двубой с Германия. 23-годишният датчанин работи много добре с топка в крака и умее да започва атаки от дълбочина. Той разполага с отлични атрибути, които привлякоха интереса на Арсенал. Андерсен и нападателят на Генк Маркус Ингвартсен ще трябва да се покажат в най-добрата си светлина, ако Дания иска да достигне до последните четири за трети път.

КЕВИН ДАНСО
Защитник, Австрия

20-годишният бранител е роден в Австрия, но е израснал в Милтън Кийнс. Родителите му са от Гана, а през 2014-а той се присъединява към Аугсбург, където играе и до днес. Любопитното е, че Дансо рита заедно с Деле Али в продължение на 3 години в МК Донс, но предпочете да представлява родната си страна, а не Англия. Кевин се чувства добре и в халфовата линия, но се очаква да формира защитно партньорство с бившия футболист на Реал Мадрид Филип Линхарт. 

ДОДИ ЛУКЕБАКИО
Нападател, Белгия

Бързакът на Уотфорд прекара миналата кампания под наем във Фортуна Дюселдорф, където отбеляза 10 гола в 22 мача като титуляр, включително и два срещу Байерн. 20-годишният нападател изигра една контрола за ДР Конго преди 3 години, но реши да играе за Белгия, след като излезе от младежката система на Андерлехт. "Той е толкова непредсказуем със своя темп и дрибъл", каза треньорът на Фортуна Фридхелм Функел. Доста вероятно е Уотфорд да го задържи за предстоящата кампания. 

ЙОСИП БРЕКАЛО
Нападател, Хърватска

Започна като титуляр при победата на Хърватска над Уелс (2:1) наскоро в мач от квалификациите за Евро 2020. Брекало е смятан за най-ярката звезда на следващата генерация на шахматистите. Йосип може да играе в центъра на атаката и по двете крила, което го прави непредсказуем за противниковите защити. Балканците ще разчитат на турнира в Италия още на мощния защитник на Марсилия Чалета-Цар, халфа на Евертън Влашич и бившия играч на Барселона Халилович.

Бен ФИШЪР, Ед ААРОНС, Guardian, предов: в-к Тема спорт