Ливърпул удари като гост с 1:0 Тотнъм в последния кръг на Висшата лига и записа 38-и пореден мач без загуба в английското първенство. По този начин мърсисайдци нахлуха в Топ 10 на най-дългите серии без поражение в историята на големите първенства. В момента те делят девето място с Перуджа (1978-79) и Реал Сосиедад (1979-80), а водач в тази класация е Милан на великото холандско трио Гулит-Ван Бастен-Рийкард. Между 1991-а и 1993-а росонерите записват рекордните 58 поредни мача без нулев актив в Серия А. „Тема Спорт“ ви представя Топ 10 на най-дългите серии без загуба в големите първенства на Стария континент.

ЛИВЪРПУЛ
38 МАЧА БЕЗ ЗАГУБА
(2019-2020 Г.)

На 3 януари 2019 г. Ливърпул загуби с 1:2 визитата си на Манчестър Сити, но след това червената машина на Юрген Клоп влезе в безумна серия. Наскоро те направиха една година без поражение, а в момента не са прекланяли глава във Висшата лига в 38 поредни двубоя – 33 победи и само 5 равенства.

Мърсисайдци са почти сигурен шампион, а пълен сезон без загуба е съвсем в сферата на възможното за прекрасния състав на Ливърпул. Юрген Клоп се превърна в едва третия мениджър във Висшата лига, който не е губил в продължение на една календарна година. Другите са Жозе Мауриньо (Челси) и Арсен Венгер (Арсенал), но процентът победи на германеца е много по-добър – 87% срещу 82% за Специалния и 68% за французина. Ако Ливърпул не допусне поражение от големия съперник Юнайтед в неделя, тимът ще излезе еднолично на девето място, а ако не сбърка до края на кампанията, ще може да се качи на втора позиция в тази своеобразна класация.

ПЕРУДЖА
38 МАЧА БЕЗ ЗАГУБА
(1978-1979 Г.)

Перуджа е първият непобедим отбор в рамките на един сезон в Италия. Грифоните преминаха през 1978/79, без да загубят нито един мач, а още по-впечатляващото е, че това бе едва четвъртата им кампания в елита. От 30-те двубоя, които изиграха през сезона, те спечелиха 11 и направиха поразителните 19 равенства! Това обаче не бе достатъчно за титлата и Перуджа остана на второ място след Милан. Ключът към успеха бе изключителното дефанзивно мъжество и дисциплина. Тимът допусна само 16 гола (б.р. – само в два мача бяха инкасирани повече от 1 попадение), а освен това грифоните не получиха нито един картон през кампанията! За съжаление техните проблеми пред противниковата врата им струваха скъпо. Независимо от това тимът на Иларио Кастаниер издълба името си със златни букви не само в историята на клуба, но и на Серия А.

РЕАЛ СОСИЕДАД
38 МАЧА БЕЗ ЗАГУБА
(1979-1980 Г.)

Още един отбор в този списък, който не успя да увенчае серията си без загуба с шампионска титла. Реал Сосиедад започна с 6 поредни двубоя без загуба в края на 1978/79, а след това премина през почти целия следващ сезон без поражение (32 сблъсъка). По това време испанската лига имаше 18 отбора, а загубата от Реал Мадрид в 33-ата среща не позволи на баските да грабнат короната.

Именно кралете ги изпревариха с успеха си в 33-ия кръг и триумфираха. Като цяло от тези 38 мача Реал Сосиедад спечели 22, а 16 завърши наравно. Все пак в следващите два сезона баските взеха единствените си две титли в Испания, а върховното им постижение от 38 поредни двубоя без загуба не можа да бъде подобрено цели 38 години. Тогава през 2017-2018 Барселона задмина Сосиедад, но за това ще стане въпрос след малко.

ФИОРЕНТИНА
40 МАЧА БЕЗ ЗАГУБА
(1955-1956 Г.)

Виолетовите спечелиха първото си Скудето през сезон 1955/56. Те бяха толкова доминиращи, че триумфът им в италианското първенство бе с преднина от 12 точки пред втория Милан. Фиорентина бе много близо да завърши кампанията без нито едно поражение, но загуби финалната си среща с 1:3 с Дженоа. Главните герои за тима на Фулвио Бернардини бяха двамата нападатели – Джузепе Вергили и Мигел Монтуори.

Като цяло виолетовите не регистрираха нито едно поражение в 40 поредни мача от шампионата. Това постижение така и не успя да бъде задминато 36 години. След като спечели титлата, Фиорентина стигна до четири поредни втори позиции в следващите кампании. Интересното е, че страхотната серия на тима стартира след унизителна загуба от Аталанта с 1:5 на 17 април 1955 г.

ЧЕЛСИ
40 МАЧА БЕЗ ЗАГУБА
(2004-2005 Г.)

Жозе Мауриньо се представи на Висшата лига по най-забележителния възможен начин. Португалецът пое юздите на „Стамфорд Бридж“, провъзгласи се за Специалния, а задачата му бе да спечели титлата пред утвърдените по това време Арсенал и Манчестър Юнайтед. Първата му загуба дойде през октомври 2004-а от Манчестър Сити. Това обаче бе последният мач, в който неговият отбор допусна поражение в следващите 12 месеца и 3 седмици. В резултат на това сините грабнаха първата си корона в историята на Висшата лига.

Тяхната чудесна серия от 40 сблъсъка намери своя край през кампания 2005/06. Тогава Манчестър Юнайтед спря лондончани, но независимо от това Челси стигна до втора поредна титла под ръководството на Мауриньо. Всичко това утвърди сините като претендент за първото място във всеки сезон оттогава насам.

НОТИНГАМ
42 МАЧА БЕЗ ЗАГУБА
(1977-1978 Г.)

На 26 ноември 1977 г., когато Нотингам и Уест Бромич Албиън направиха скучно равенство 0:0, едва ли някой си е представял, че след това Форест ще запише цяла година без нито една загуба. Но се случи и тимът нареди изумителните 42 поредни двубоя, без да преклони глава пред нито един съперник. Кампанията 1977/78 продължи с 26 поредни срещи без поражение и титлата бе завоювана при 4 оставащи кръга.

Нотингам пренесе формата си и в следващия сезон, където серията бе продължена с още 16 мача. Тимът на Брайън Клъф обаче се предаде на могъщия „Анфилд“, където Ливърпул би с 2:0. В тези 42 двубоя Форест имаше 21 победи и 21 равенства. Техният рекорд в английския футбол стоя на дневен ред цели 26 години, но тогава се появи невероятният отбор на Арсенал, който надскочи страхотното постижение на легендарния Клъф и компания.

БАРСЕЛОНА
43 МАЧА БЕЗ ЗАГУБА
(2017-2018 Г.)

Няма отбор в Ла Лига, който да е преминал през цял сезон, без да загуби нито един свой мач. Барселона обаче се оказа изключително близо до това, след като не беше преклонил глава в първите 36 кръга на кампания 2017/18. Тогава обаче се случи и сензацията – каталунците допуснаха поражение от Леванте с 4:5. Това беше първата им загуба в лигата от 8 април 2017-а (0:2 от Малага). В този период блаугранас нанизаха 43 поредни срещи без нулев актив и изпревариха върховото постижение в испанския футбол на Реал Сосиедад. Ироничното е, че Барселона загуби и последния си мач от иначе страхотния сезон.

Тези грешни стъпки обаче нямаха отношение към титлата, която бе взета от отбора на Ернесто Валверде (б.р. – първият му сезон начело на тима). Когато Барселона претърпя първата си загуба, тимът вече имаше преднина от 12 точки пред Атлетико Мадрид, който финишира втори.

ЮВЕНТУС
49 МАЧА БЕЗ ЗАГУБА
(2011-2012 Г.)

Ювентус се превърна в третия италиански отбор, който премина цял сезон, без да загуби нито един мач. Това се случи през 2011/12, когато бианконерите взеха първата си титла от 9 години насам. На кормилото тогава застана сегашният треньор на Интер Антонио Конте, а всичко това доведе до серия от последователни триумфи в първенството, които продължават и до днес.

Серията от 49 сблъсъка без поражение направи Ювентус италианския отбор с второто най-дълго постижение по този показател. Всичко приключи със загуба от Интер, но въпреки това Старата госпожа се превърна в най-доминиращия тим в Италия през изминалото десетилетие. Иронията е, че започналият серията от 9 поредни титли – Антонио Конте, е човекът, който може да сложи край на хегемонията на бианконерите.

АРСЕНАЛ
49 МАЧА БЕЗ ЗАГУБА
(2003-2004 Г.)

Може би най-известният отбор от този списък е Арсенал, който се превърна в първия тим във Висшата лига, който записа цял сезон без поражение. Арсен Венгер отстрани предизвикателствата на Манчестър Юнайтед и Челси, към който потекоха луди пари, за да запише името си със златни букви в историята на английския футбол.

Този отбор на топчиите е известен като Непобедимите, а най-важната фигура в него бе Тиери Анри, който водеше атаката. Артилеристите обаче бяха също толкова ефективни и в другата фаза на играта, допускайки само 26 гола във вратата си през сезон 2003/04. Доминацията на Арсенал бе толкова голяма, че Венгер с право бе приветстван като първия равен на сър Алекс Фъргюсън.

Серията на топчиите приключи след противоречива загуба от Манчестър Юнайтед през следващата кампания. За съжаление на клуба от Северен Лондон именно тя сигнализира за края на тяхната епоха.

БАЙЕРН
53 МАЧА БЕЗ ЗАГУБА
(2012-2014 Г.)

Байерн е първият и единствен отбор, който записа повече от 50 мача без загуба през това хилядолетие. Баварците наредиха 53 двубоя между 2012-а и 2014-а, в които не преклониха глава пред нито един свой съперник. Това може и да е втората най-дълга подобна серия, но интересното е, че мюнхенският колос така и не направи пълна кампания без поражение.

Всичко започна през октомври 2012-а, а до края на сезона те не допуснаха нито една загуба. Байерн мина през цялата 2013-а без грешна стъпка, но всичко изненадващо свърши на 5 април 2014-а. Кой спря серията? Непретенциозният Аугсбург. Въпреки всичко това беше едно от най-доминиращите представяния в съвременната епоха на футбола. Една история, за която ще се говори дълго време в германския спорт. В този период баварците бяха водени от Юп Хайнкес и Пеп Гуардиола.

МИЛАН
58 МАЧА БЕЗ ЗАГУБА
(1991-1993 Г.)

Отборът на Милан между 1991 и 1993 г. е считан за един от най-добрите в цялата история на футбола. А за това има основателна причина. Момчетата на Фабио Капело записаха 58 поредни мача, в които не допуснаха поражение. Всичко това ги превърна във втория италиански тим, който завършва сезон без загуба.

Постижението е още по-впечатляващо, тъй като по това време Серия А беше най-доброто първенство на планетата. В този период Наполи, Сампдория, Фиорентина и Ювентус разполагаха с талант от най-световна класа. Ключът към невероятната серия беше трио лалета – Марко ван Бастен, Рууд Гулит и Франк Рийкард.

Всичко започна на 19 май 1991-а (б.р. – тогава начело на тима бе още Ариго Саки), а краят дойде на 21 март 1993-а, когато Фаустино Асприля вкара за успеха на Парма с 1:0. Поражението обаче не попречи на росонерите да грабнат поредната си титла.

Материал на Любомир Изов, "Тема спорт"