С днешните двубои от 34-ия кръг се спуска завесата в Първа Бундеслига. За десерт в Германия останаха да паднат две въпросителни - кой ще е четвъртият участник в Шампионската лига след сигурните Байерн, Борусия Дортмунд и РБ Лайпциг, както и кой ще изпадне директно заедно с отдавна потъналия Падерборн. 

Отговорите не са особено сложни, като в първия случай фаворит е Борусия Мьонхенгладбах, а във втория - Вердер. Във футбола обаче са се случвали какви ли не неща, затова ще трябва да потърпим до късния следобед...

Efbet с атрактивни коефициенти за плейофа Хайденхайм - Вердер Бремен

В Гладбах здраво държат последната вакантна виза за турнира на богатите. Жребците имат 2 точки повече от Леверкузен и с +9 по-добра голова разлика. Борусия приема днес намиращия се в златната среда Херта, който ще играе единствено за честта си. На "Борусия Парк" жребците бяха убедителни в последните си два мача - 4:1 срещу Унион и 3:0 срещу Волфсбург.

В същото време Леверкузен приема спасилия се Майнц. Треньорът Петер Бос вярва, че аспирините могат да изпълнят мисията. Байер вече го направи през миналия сезон, когато преди последния кръг беше 5-и, но грабна визата за Шампионската лига след грешна стъпка именно на Гладбах.

"Вече сме го виждали, следователно знаем, че е възможно. Случи се и миналата година, когато те играха срещу Дортмунд. Сега може би ще бъде малко по-различно, тъй като съперник им е Херта, но пък ние продължаваме да таим надежди", каза холандският наставник на Леверкузен, цитиран от "Тема спорт".

"Останалото зависи от нас и то е да спечелим. Не можем да мислим само за това, което се случва в Гладбах. Ако нещо все пак стане там, то ще бъде от полза само и при наша победа", добави Бос.

При всички положения Леверкузен засега е сигурен участник в Лига Европа, а и е в битката за трофея в сегашната надпревара. Аспирините имат и друга възможност за трофей, след като другата събота (4 юли) излизат срещу Байерн в спор за Купата на Германия. За втората по значимост континентална надпревара участие си осигуриха Волфсбург и Хофенхайм.

На дъното само чудо може временно да спаси Вердер. Временно, защото бременци, където помощник-треньор е Илия Груев, в най-добрия случай могат да стигнат до плейоф за оцеляване. Проблемът пред зелено-белите не е, че 8 (!) месеца нямат успех на "Везер" в първенството. 

Вердер днес не само трябва убедително да победи Кьолн, но и да се надава Фортуна Дюселдорф за загуби от настроения ваканционно Унион в Берлин. Все пак има известна искрица надежда за момчетата на Флориан Кофелд, тъй като освен изоставането с 2 т. головата разлика в полза на Дюселдорф е само +4. 

Който от двата застрашени тима завърши на спасителното 16-о място, ще си осигури битка за оцеляване срещу третия от Втора Бундеслига, а там задочният спор е между Хайденхайм (55 т.) и Хамбургер ШФ (54).