Председателят на БОК и настояща световна рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова излезе с официална позиция по повод идеята за анулиране на всички световни рекорди в атлетиката.

Както е известно, по-рано днес президентът на Асоциацията на спортните журналисти (АИПС) Джани Мерло изпрати отворено писмо до президента на Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) Себастиан Коу с предложение за анулиране на световните рекорди в атлетиката и ново начало.

Причина за това са многобройните случаи с отнети олимпийски медали и заличени рекорди, информира bTV. Според Мерло леката атлетика вече не дава достатъчна надежда на новите поколения и е нужно да тръгне по нов път.

"Смятам предложението за анулиране на всички световните рекорди в атлетиката за несериозно и погрешно. То е некоректно към тези, които честно и абсолютно лоялно са постигнали своя връх в кариерата, който е и връх в човешките постижения", коментира Костадинова.

"Жена е скочила 209 см на високо, друга е скочила 208 в зала - защо това трябва да се забрави и анулира без причина? Същото се отнася и за рекордите на Сергей Бубка, на Юсейн Болт... Освен това, ако се вземе подобно решение сега, какво гарантира, че след година-две някой няма да поиска ново "нулиране" със същите мотиви."

"Засилените напоследък мерки срещу употребата на допинг не се основание да се зачеркне всичко случило се досега в историята. Да - за доказаните нарушения и прегрешилите нека има санкции и анулиране, но защо трябва да страдат и останалите? Реакцията ми е не само заради световния рекорд в скока на височина, а заради всички, които честно и с огромни усилия са направили нещо значимо като доказателство за възможностите на човека", добави председателят на БОК.